Akreditiv značenje

Akreditiv značenje – Definicija akreditiva: Akreditiv je pismo ili instrument plaćanja kojim nalogodavac akreditiva, preko banke, stavlja na raspolaganje korisniku akreditiva određeni iznos, a koji korisnik može naplatiti kada ispuni određene uslove tj. obveze prema nalogodavcu akreditiva. Akreditiv je vrlo često korišćen instrument plaćanja u trgovini jer pogoduje obema stranama.

Primer fukncionisanja akreditiva

Akreditiv primer: Nalogodavac tj. kupac dobara otvara akreditiv kod banke, na koji polaže sredstva u korist prodavca tj. korisnika akreditiva. Banka zatim dostavlja prodavcu informacije akreditivu i visini sredstava koje glasi na akreditiv, i uslovljava prodavca raspolaganjem akreditivom time što mora isporučiti robu nalogodavcu ili kupcu akreditiva.

akreditiv značenje
Akreditiv značenje

Akreditiv vrste

Akreditiv vrste:Akreditivi su vrlo česti u međunarodnoj trgovini, pri čemu se oni najčeše dele na :

   1. Nostro (uvozni) akreditivi– koje domaći uvoznici otvaraju u korist inostranog prodavca (izvoznika),
   2. Loro (loro) akreditivi– koje inostrani kupac otvara domaćem izvozniku (prodavcu),
   3. Opozivi akreditivi- koji se mogu u svako doba izmeniti ili opozvati bez informisanja korisnika. Za korisnika je izuzetno važno da odmah kod otvaranja akreditiva u njegovu korist proveri da li je riječ o opozivom ili neopozivom akreditivu.
   4. Neopozivi akreditivi- ne može opozvati bez saglasnosti korisnika.
   5. Prenosivi i neprenosivi akreditivi – označavaju mogu li se prenositi s korisnika akreditiva na drugu osobu. Prenosivi akreditiv postoji kada je izričito označen kao prenosiv, ako nije označen smatra se da je akreditiv neprenosiv.
   6. Obični (jednokratni) akreditivi – služe za jednokratno povlačenje akreditivnog iznosa i u praksi se upotrebljava pri jednokratnoj isporuci robe.
   7. Rotativni (revolving) akreditivi – akreditivi koji ne prestaju važiti povlaćenjem akreditivnog iznosa, već se nakon naplate obnavljaju ponovo na početni iznos. To obnavljanje (revolving) traje dok se ne dosegne maksimalni iznos koji se određuje ili iznosom ili brojem revolvinga
   8. Akreditivi po viđenju – isplaćuju se odmah nakon podnošenja dokumenata.
   9. Terminski akreditivi – akreditivi čija je naplata odgođena na određeno vreme.

  Žig

Pogledajte ostale pojmove u našem velikom rečniku ekonomskih termina

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://valuta.rs
Mirko je živa enciklopedija. Voli istoriju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Akontacija značenje

Akontacija značenje poslovnog pojma kojeg veoma često korisimo u poslovnom svetu. Akontacija značenje reči (engl. payment on account,nem. Anzahlung) je privremeno plaćanje koje prethodi...

Anketa online – Top 10 stranica za zaradu novca ispunjavanjem anketa online

Popunjavanje anketa na mreži je odlična prilika da zaradite dodatni novac od kuće ako imate slobodnog vremena. Pošto velike svetske kompanije i brendovi uvek vole...

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...