back to top

Šta je kupoprodajni ugovor za auto?

Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili prodaji vozila. Ovaj ugovor reguliše sve bitne aspekte transakcije, obezbeđujući pravnu sigurnost i zaštitu interesa obe strane.

U ugovoru su obično navedeni osnovni podaci o vozilu, kao što su marka, model, godina proizvodnje, broj šasije te registarski broj. Takođe, u ugovoru se specificira cena vozila, način plaćanja te rokovi za isplatu. Dodatno, kupoprodajni ugovor sadrži informacije o obavezama strana vezano za prenos vlasništva, osiguranje, porez i troškove registracije.

Ispravno popunjen i potpisan ugovor omogućava siguran prenos vlasništva nad vozilom sa prodavca na kupca te služi kao osnovni dokument za eventualne buduće sporove ili pravne postupke.

Uz sve navedeno, kupoprodajni ugovor za auto je ključan korak pri trgovini vozilima, pružajući jasne smernice i zaštitu za obe strane uključene u transakciju. Takođe je bitan i kada se menja vlasništvo automobila odnosno prenos vlasništva.

kupoprodajni ugovor za auto
Kupoprodajni ugovor za auto

Kako popuniti kupoprodajni ugovor za auto?

Kupoprodajni ugovor za auto je ugovor koji se koristi prilikom prodaje i kupovine automobila. U njemu su navedeni svi bitni elementi koji omogućavaju dokumentovanje transakcije na sveobuhvatan način.

Prvo, u ugovoru se detaljno navode osnovni podaci o samom vozilu koje je predmet prodaje, što uključuje ne samo osnovne karakteristike poput marke i modela, već i specifične identifikatore kao što su registarski broj i poseban identifikacioni broj vozila (VIN). Ovi podaci obezbeđuju da postoji jasnost u vezi s identitetom vozila koje se prenosi sa prodavca na kupca.

Dalje, kupoprodajni ugovor za auto propisuje precizne informacije o prodavcu, njegovom identitetu i kontakt informacijama. Slično tome, pružaju se podaci o kupcu, kako bi se obezbedila transparentnost u vezi s obe uključene strane u transakciju. Posebno bitan aspekt je utvrđivanje dogovorene cene automobila, što uključuje finansijski aspekt transakcije.

Osim toga, ugovorom se beleže i detalji vezani za datum i mesto potpisivanja ugovora, čime se jasno određuje trenutak formalizovanja transakcije. Ugovor takođe propisuje prava i obaveze kako prodavca tako i kupca, a to uključuje odredbe o eventualnim garancijama, uslovima plaćanja, mogućim rokovima isporuke te drugim trgovinskim specifičnostima.

Gde se može kupiti kupoprodajni ugovor za auto?

Kupoprodajni ugovor za auto se može kupiti preko nekoliko internet stranica, gde vam omogućavaju kupovinu i preuzimanje ugovora koji možete potom odštampati i popuniti kod kuće u miru.

Osim toga, kupoprodajni ugovor za auto možete ga kupiti i u poslovnicama Službenog glasnika i drugih knjižara za veoma mali novčani iznos. Bitno je kupiti ovaj kupoprodajni ugovor kada planirate kupiti novi auto, ili kada želite napraviti prenos vlasništva, na primer sa jednog brata na drugog brata.

kupoprodajni ugovor za auto
Kupoprodajni ugovor za auto

Preporučljivo je već unapred popuniti ugovor kod kuće pre nego što odete do tehničkog pregleda, jer na taj način ćete uštedeti puno vremena i pre obavićete prenos vlasništva nad autom.

U ugovoru morate popuniti sva polja, što uključuje informacije o automobilu, informacije o prodavcu koji prodaje automobil, informacije o kupcu koji kupuje automobil, informacije o dogovorenoj ceni vozila, te podaci o datumu i mestu kada i gde je sklopljen ovaj kupoprodajni ugovor.

Kupoprodajni ugovor za auto u Srbiji

U Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, kupoprodajni ugovor za auto predstavlja ključnu stavku prilikom prodaje ili kupovine vozila. Ovaj dokument nije samo obaveza već i sredstvo zaštite oba ugovorna subjekta – i prodavca i kupca.

Zakonska regulativa u Srbiji propisuje da se prilikom svake prodaje motornog vozila mora sačiniti kupoprodajni ugovor. Ovim ugovorom se, pre svega, utvrđuje saglasnost obe strane o uslovima pod kojima se vrši prodaja, uključujući cenu, tehničke karakteristike automobila, obaveze i odgovornosti prodavca i kupca.

Jedan od osnovnih razloga zašto je ovaj ugovor od suštinske važnosti jeste prenos vlasništva. Naime, bez valjano sačinjenog i overenog kupoprodajnog ugovora, nemoguće je izvršiti zakoniti prenos vlasništva automobila. U praksi to znači da, ukoliko osoba prodaje auto, ali ne sačini ugovor sa kupcem, ona i dalje ostaje zakonski vlasnik vozila, iako fizički više nije u posedu istog.

U Srbiji, kupoprodajni ugovor se mora overiti kod javnog beležnika. Ova overa osigurava dodatnu pravnu sigurnost jer javni beležnik proverava identitet ugovornih strana i autentičnost potpisa. Nakon toga, ugovor postaje pravno validan dokument koji se može koristiti kao dokaz u eventualnim sporovima ili prilikom administrativnih procedura.

Nakon overe, sledeći korak je odlazak u nadležnu policijsku upravu kako bi se izvršio prenos vlasništva. Ovo je neophodno kako bi novi vlasnik mogao legalno da koristi vozilo, registruje ga na svoje ime i osigura.

kupoprodajni ugovor za auto
Kupoprodajni ugovor za auto

Dok mnogi smatraju da je proces sačinjavanja i overe kupoprodajnog ugovora komplikovan i skup, realnost je da je cena overe relativno niska, a sama procedura donosi sigurnost i miran san. Ukoliko se prodavac i kupac unapred dogovore i pripreme sve potrebne dokumente, ceo postupak može biti završen za nekoliko sati.

Na kraju, vredno je napomenuti da kupoprodajni ugovor ne štiti samo u slučaju prodaje automobila između fizičkih lica. Često se koristi i kod kupovine automobila iz auto-salona ili od pravnih lica. U svakom slučaju, njegova svrha je ista – osigurati transparentnost, sigurnost i pravičnost transakcije za obe strane.

drugi upravo čitaju

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Najpopularniji načini povezivanja sa prijateljima danas

U današnjem brzom i međusobno povezanom svetu, načini na koje se povezujemo sa prijateljima su značajno evoluirali. Digitalne platforme i tehnološki napredak napravili su...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Falsifikovane novčanice dinara

Do oktobra otkriveno 3322 falsifikovane novčanice dinara Narodna banka Srbije objavila je izveštaj u kome navodi da je u prvih devet meseci 2013. godine, u...

Anketa online

Popunjavanje anketa online je odlična prilika da zaradite dodatni novac od kuće ako imate slobodnog vremena. Pošto velike svetske kompanije i brendovi uvek vole da...