Kurs, kursne liste, provizije

Kursevi

Kurs je u dinarima (RSD) izražena protiv-vrednost određene strane valute.

U Srbiji svaka menjačnica mora imati 3 dokumenta sa kojima informiše klijente vezano za kurseve:

  1. Kursna lista
  2. Obaveštenje o visini provizija
  3. Kursna lista sa minimalnim i maksimalnim iznosima (najmanjim iznosima koje klijent dobija za jedinicu valute i najveća vrednost koju plaća za jedinicu valute)
kurs, kursne liste, provizije

Kursna lista

Kursna lista se formira na početku radnog dana menjača i ona se ne sme menjati u togu radnog dana. Važno je znati da početak radnog dana ne mora da se poklapa sa radnim vremenom menjača. Radno vreme menjačnice može da bude od  8 – 20 časova, a radni dan može odrediti da je od 10:00 do 09:59 narednog dana.

Menjačnice menjaju valute po kupovnom i prodajnom kursu iz svoje kursne liste (u rasponu između kupovnog i prodajnog kursa). Kursna lista menjačnice treba da sadrži sve valute koje je moguće zameniti u datoj menjačnici. Menjačnica slobodno određuje svoj kupovni i prodajni kurs, sa tim ograničenjem da taj raspon kurseva mora da bude u okviru kursne liste banaka sa kojima radi.

Obaveštenje o visini provizija

Proviziju (na engleskom commission) često koriste menjačnice i banke na frekventnim mestima kao što su turističke destinacije, aerodromi i sl. Menjačnica ima pravo da za svoje usluge na kurseve iz kursne liste obračunava proviziju. Po važećim propisima menjačnica može da obračuna najviše 3% provizije za otkup neoštećenih novčanica.

Maksimalna provizija na prodaju nije ograničena, tako da to menjač slobodno određuje, dakle može da bude 0%, 5%, a moglo bi da bude i 10%. Obaveza svake menjačnice jeste da istakne obaveštenje o maksimalnoj visini provizija u menjačnici i na taj način informiše klijente. Provizija se određuje za svaku valutu posebno i posebno za kupovinu i posebno za prodaju. Za različite valute je moguće odrediti različitu proviziju.

Kursna lista sa minimalnim i maksimalnim iznosima

Kursna lista u kojoj klijent vidi krajnji iznos koji dobije nakon zaračunate provizije po jedinici valute jeste kursna lista sa minimalnim i maksimalnim iznosima, kao što i sam naziv sugeriše. U ovoj listi se vide najmanji (minimalni) iznosi koje klijent dobije pri otkupu i najviši (maksimalni) iznosi koje klijent plaća pri prodaji.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...