Kursevi banaka za EURO odstupaju od srednjeg kursa za najviše 2,1%

Kursevi banaka za EURO odstupaju od srednjeg kursa pa se Narodna banka Srbije oglasila povodom učestalih napisa u medijima da je razlika između kurseva koje banke primenjuju i zvaničnog srednjeg kursa najčešće 10% i ukazala da zvanični podaci ne potvrđuju takve navode.

Kursevi banaka za EURO odstupaju od srednjeg kursa

Banke su u obavezi da svakodnevno dostavljaju Narodnoj banci Srbije svoje kursne liste koje sadrže kupovne i prodajne kurseve koje banke, na određeni datum, primenjuju za transakcije u stranoj valuti sa svojim s klijentima. Na ovaj način Narodna banka Srbije uvek raspolaže podacima sa tržišta.

Centralna banka je objavila da su tokom jula u slučaju evra, valute kojom se najviše trguje na našem tržištu, prosečni kupovni i prodajni kursevi za devize odstupali od zvaničnog srednjeg kursa koji objavljuje Narodna banka Srbije za najviše 2,1%.

kursevi banaka

Retki slučajevi nešto viših odstupanja kupovnih i prodajnih kurseva banaka od srednjeg kursa Narodne banke Srbije javljaju se samo za transakcije u valutama koje imaju malu zastupljenost na našem tržištu, zbog čega su i troškovi zaključivanja tih transakcija viši, pa banke za njih određuju nepovoljnije kurseve.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://valuta.rs
Mirko je živa enciklopedija. Voli istoriju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Halkbank Beograd

Halkbank Beograd je banka sa dugom tradicijom poslovanja u Srbiji gdje su prisutni od 1956. godine. Sve o ovoj HalBank na Valuta.rs. HALKBANK Beograd je...

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu. Blog bife.ba...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x