Kursevi banaka za EURO odstupaju od srednjeg kursa za najviše 2,1%

Kursevi banaka za EURO odstupaju od srednjeg kursa pa se Narodna banka Srbije oglasila povodom učestalih napisa u medijima da je razlika između kurseva koje banke primenjuju i zvaničnog srednjeg kursa najčešće 10% i ukazala da zvanični podaci ne potvrđuju takve navode.

Kursevi banaka za EURO odstupaju od srednjeg kursa

Banke su u obavezi da svakodnevno dostavljaju Narodnoj banci Srbije svoje kursne liste koje sadrže kupovne i prodajne kurseve koje banke, na određeni datum, primenjuju za transakcije u stranoj valuti sa svojim s klijentima. Na ovaj način Narodna banka Srbije uvek raspolaže podacima sa tržišta.

Centralna banka je objavila da su tokom jula u slučaju evra, valute kojom se najviše trguje na našem tržištu, prosečni kupovni i prodajni kursevi za devize odstupali od zvaničnog srednjeg kursa koji objavljuje Narodna banka Srbije za najviše 2,1%.

kursevi banaka

Retki slučajevi nešto viših odstupanja kupovnih i prodajnih kurseva banaka od srednjeg kursa Narodne banke Srbije javljaju se samo za transakcije u valutama koje imaju malu zastupljenost na našem tržištu, zbog čega su i troškovi zaključivanja tih transakcija viši, pa banke za njih određuju nepovoljnije kurseve.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://valuta.rs
Mirko je živa enciklopedija. Voli istoriju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji 2022.

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju....

Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci – Valuta.rs

Mesečne obaveze dužnika biće uvećane već u martu, a Evropska centralna banka najavljuje još jedno poskupljenje od 0,5 odsto Stambeni krediti u Srbiji juče su...