Žig

Žig značenje riječi koje često koristimo u poslovnom svetu.

Isključivo pravo priznato za znak koji služi za razlikovanje proizvoda i/ili usluga jedne osobe od ostalih osoba u gospodarskom prometu.

Ime, logotip, amblem, etiketu ili druga razlikovna obilježja vašeg proizvoda i/ili usluge moguće je zaštititi žigom.

U većini zemalja stječe se registracijom na temelju ispitivanja koje obavlja odgovarajuće nadležno tijelo.

Osnovni uvjeti koje neki znak mora zadovoljiti da bi mogao postati žig jesu da je razlikovan te da nije sličan nekom ranijem žigu.

Osigurava vlasniku isključivo pravo na stavljanje u promet proizvoda i/ili usluga obilježenih njime.

žig
Žig

Zaštita žigom predstavlja učinkovito tržišno sredstvo kojim proizvođači i pružatelji usluga štite sredstva koja su uložili u promidžbu i marketing svojih proizvoda i/ili usluga.

Zaštita same kreacije nekog znaka, logotipa ili etikete može predstavljati autorsko djelo koje je zaštićeno kao autorsko pravo, čime je zaštićen interes autora ili kreatora.

Zaštita žigom vrijedi 10 godina, računajući od datuma prijave. Vrijeme zaštite može se produžavati neograničeno na razdoblja od 10 godina, uz pravovremeno podnošenje zahtjeva (u pravilu prije isteka važenja prethodnih 10 godina) i plaćanje odgovarajućih pristojbi i naknada troškova.

PREPORUKA

  Saveti za uštedu novca u teškim vremenima

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://valuta.rs
Mirko je živa enciklopedija. Voli istoriju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu. Blog bife.ba...

Cesija značenje

Cesija može biti ugovorena, utvrđena ugovorom o prenosu potraživanja između starog i novog poverioca zakonski propisana ili određena sudskom odlukom. Cesija (engl. cession, njem....

TOP 5 Pizza barovi u Beogradu sa najukusnijim receptima za pizzu

Pizza barovi su mesta gde možete osetiti pravo zadovoljstvo u savršenom spoju ukusa i hrskavosti pizze. Od hrane za siromašne, pizza je jelo koje možete...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x