back to top

Sigurnosni saveti za online transakcije i poslovanje

Da li ste razmišljali o bezbednosti online transakcije?

Živimo u digitalnom dobu. Svakodnevno vršimo različite transakcije putem interneta, ne razmišljajući previše o sigurnosnim implikacijama koje one sa sobom nose.

Prodaja, kupovina, transfer novca – sve se odvija u virtuelnom prostoru koji, iako izgleda siguran, često može biti meta cyber prevaranata i raznih online pretnji.

Povećanje online prevara

U poslednje vreme svedoci smo značajnog porasta online prevara, kojima se širi mreža sa cyber pretnjama koje neprestano evoluiraju. Prema izveštaju kompanije za sajber-bezbednost „Cybersecurity Ventures“, očekuje da će globalni troškovi sajber kriminala rasti po stopi od 15 procenata godišnje u narednih pet godina, dostižući godišnje 10,5 biliona dolara do 2025. godine, u poređenju sa 3 biliona dolara u 2015.

Ovo predstavlja najveći transfer ekonomske imovine u istoriji, dovodi u pitanje podsticaje za inovacije i investicije, eksponencijalno je veće od štete nanesene prirodnim katastrofama u jednoj godini, i biće profitabilnije od globalne trgovine svim glavnim ilegalnim drogama zajedno.

sigurnosni saveti za online transakcije i poslovanje
Sigurnosni saveti za online transakcije i poslovanje

Trendovi u cyber-kriminalu

Cyber-kriminal neprestano napreduje, a tehnološki napredak olakšava izvršenje sofisticiranijih napada.

Širok spektar metoda iskorišćen je u poslednje vreme, od phishinga do napada na ransomware, uz stalno inoviranje taktika i alata.

Ransomware koji šifrira podatke na računaru ili mreži i traži otkupninu (ransom) od žrtve kako bi omogućio pristup tim podacima.

Nakon što zlonamerni softver šifrira podatke, obično se prikazuje poruka koja obaveštava korisnika da su im podaci zaključani i da će biti dešifrovani samo ako se plati određeni iznos novca, često u kriptovaluti poput bitcoina.

Ransomware može biti veoma štetan jer može onesposobiti računare i mreže, nanoseći značajnu štetu pojedincima, kompanijama ili organizacijama.

Osnovni koncepti zaštite

Jedan od temelja bezbednog online poslovanja je enkripcija informacija. Enkripcija obezbeđuje da su podaci nečitljivi tokom njihovog prenosa Internetom ili čuvanja.

Autentifikacija korisnika i autorizacija pristupa su dve ključne stavke. One osiguravaju da samo ovlašćena lica imaju pristup osetljivim informacijama i transakcijama, minimizirajući rizik od neautorizovanog pristupa.

Zaštita od malvera i phishing napada zahteva kontinuiranu edukaciju i upotrebu adekvatnih anti-malver programa i alata za filtriranje elektronske pošte.

sigurnosni saveti za online transakcije i poslovanje
Sigurnosni saveti za online transakcije i poslovanje

Važnost jakih lozinki

Lozinke su prva linija odbrane u zaštiti online identiteta i transakcija. Slabe lozinke mogu lako postati plen sajber kriminalaca.

Istraživanja pokazuju da korisnici često koriste istu lozinku za više naloga, što povećava rizik od kompromitacije podataka. Držanje jedinstvenih i složenih lozinki za svaki nalog je ključno.

Složenost lozinke se meri kombinacijom dužine, slova, brojeva i specijalnih karaktera. Praksa pokazuje da jače lozinke značajno otežavaju posao sajber kriminalcima.

Preporučuje se korišćenje menadžera lozinki koji pomažu u kreiranju i čuvanju jakih, jedinstvenih lozinki. To omogućava korisnicima da održe visok nivo sigurnosti, bez brige o zaboravljanju.

Menjanje lozinki na redovnoj osnovi je dodatna mera zaštite. Time se umanjuje potencijalna šteta ukoliko dođe do curenja podataka iz drugih izvora.

Dvofaktorska autentifikacija

Dvofaktorska autentifikacija (2FA) značajno povećava sigurnost online naloga. Ona zahteva dve vrste verifikacije identiteta pre pristupa informacijama.

Upotreba kombinacije lozinke i još jednog oblika autentifikacije, poput koda poslatog SMS-om ili mejlom, čini podatke znatno teže dostupnim neovlašćenim licima. Sistem 2FA deluje kao dodatni zid zaštite koji korisnicima pruža mir.

Prema Cybersecurity & Infrastructure Security Agency (CISA), dvofaktorska autentifikacija uveliko smanjuje rizik od neautorizovanog pristupa. Statistike pokazuju da 2FA može smanjiti šanse za phishing napade za preko 80%.

S obzirom na sve sofisticiranije metode koje sajber kriminalci koriste, 2FA nije samo preporuka već neophodnost. Ovo važi pogotovo za finansijske transakcije i poslovanje gde je zaštita podataka od krucijalnog značaja.

Korišćenje 2FA treba da postane standard u svakodnevnom digitalnom okruženju. Budući razvoj tehnologije verifikacije dalje će ojačati ovaj sloj bezbednosti.

sigurnosni saveti za online transakcije i poslovanje
Sigurnosni saveti za online transakcije i poslovanje

Bezbedno online poslovanje

Kiber sigurnost je neprestano polje borbe između zaštitnih mehanizama i sajber kriminalaca koji su sve veštiji u pronalaženju slabosti.

Aktuelno stanje pokazuje da je bezbednost online poslovanja imperativ, ne samo za velike korporacije, već i za male preduzetnike. Povećanje broja online prevara zahteva neprekidan razvoj i implementaciju naprednih sigurnosnih protokola i edukaciju korisnika o istima.

Nedavna istraživanja pokazuje da su online prevare skočile za preko 30% u poslednjih nekoliko godina, što ukazuje na potrebu za većom opreznošću kod korisnika prilikom online plaćanja i poslovanja.

Stoga, osnovni koraci za očuvanje sigurnosti treba da obuhvate korisničku edukaciju, redovne promene lozinki i korišćenje složenih šifara koje kombinuju slova, brojeve i simbole. Pored toga, redovna kontrola i ažuriranje sigurnosnog softvera, kao i upotreba VPN-a za dodatni sloj enkripcije prilikom pristupa internetu, neophodni su za minimiziranje rizika.

Zaštita poslovnih sistema

Zaštita poslovnih sistema predstavlja slojevitu strategiju koja kombinuje tehnološka rešenja i organizacione prakse. Primena firewalla, antivirusnog softvera i sistemskih alata za detekciju upada samo su početak. Važno je uspostaviti i redovne procedure verifikacije identiteta korisnika i njihovih privilegija pristupa.

Efikasna segmentacija mreže znatno otežava prodiranje štetnog softvera u kritične delove sistema. Korišćenjem mehanizama kao što su VLAN-ovi i adekvatni pravila pristupa postiže se bolja kontrola mrežnog saobraćaja.

Kriptovanje podataka u tranzitu i na mestu skladištenja predstavlja esencijalnu zaštitu od neovlašćenog pristupa. Tehnike kao što su TLS/SSL enkripcija uz stroge politike upravljanja ključevima osiguravaju integritet informacija.

Redovne bezbednosne revizije i simulacije napada (tzv. penetration testing) izuzetno su bitne za očuvanje robusnosti sigurnosnih sistema. Ove aktivnosti pomažu u identifikaciji i otklanjanju slabosti pre nego što ih zloupotrebe potencijalni napadači.

Investiranje u adekvatne sigurnosne informacione sisteme, poput SIEM (Security Information and Event Management) rešenja, pruža sveobuhvatni uvid u sigurnosne događaje unutar organizacije. Integracijom različitih izvora podataka i naprednom analitikom, moguće je brzo reagovati na sigurnosne incidente.

Uvođenje strategije “najmanjih privilegija”, gdje svaki zaposleni ima samo neophodan nivo pristupa, ključno je za minimiziranje rizika od unutrašnjih pretnji. Ovaj pristup ograničava potencijalnu štetu u slučaju kompromitacije korisničkih naloga.

sigurnosni saveti za online transakcije i poslovanje
Sigurnosni saveti za online transakcije i poslovanje

Edukacija zaposlenih

Edukacija zaposlenih predstavlja ključni aspekt jačanja korporativne kibernetičke otpornosti. Periodična obuka i informisanje o savremenim pretnjama i metodama napada, uz nesebičnu podelu najnovijih saznanja iz oblasti kibernetičke sigurnosti, neophodna je za formiranje prvog reda odbrane organizacije – njenih zaposlenih.

Razvijanje kulture svesti o sajber bezbednosti implicira kontinuitet i doslednost. Nije dovoljno sprovesti jednokratne seminare, već je potrebno permanentno osvežavanje znanja zaposlenih i adaptacija na novonastale sigurnosne izazove.

Zaposleni bi trebali biti upoznati sa procedurama ponašanja u slučaju sumnje na kibernetičke napade ili uočena sigurnosna odstupanja.

Ovo se odnosi na protokole djelovanja, hitnu komunikaciju sa IT sektorom, kao i primenu preventivnih mera poput promene lozinki ili zatvaranja pristupa sumnjivim resursima.

Trening zaposlenih mora biti sveobuhvatan i pokrivati različite aspekte sigurnosnih pretnji, od socijalnog inženjeringa, preko upravljanja identitetima i pristupima, do značaja upotrebe šifrovanih komunikacija i zaštite od malicioznih programa.

Posebna pažnja treba biti usmerena na oblasti najvećeg rizika, poput rada sa osetljivim podacima ili upravljanja finansijskim transakcijama, gde su posledice sigurnosnih propusta najteže.

Alati za siguran online transakcije

U kontekstu online transakcija, ključno je koristiti proverene i bezbedne alate za prenos sredstava i osetljivih informacija. Na raspolaganju su razni enkripcioni algoritmi koji obezbeđuju da se podaci prenose u kriptovanom obliku, nečitljivom za neautorizovane korisnike. Pored toga, preporučljivo je koristiti dvostruku autentikaciju (Two-Factor Authentication – 2FA) koja pruža dodatni sloj sigurnosti zaštite identiteta i transakcija.

Sigurnosni tokeni koje su banke već uvele, kao hardverski uređaji ili softverske aplikacije, generišu jednokratne lozinke koje su neophodne prilikom svake transakcije, čime se značajno umanjuje rizik od neautorizovanog pristupa.

Takođe, firewall-ovi i antivirusni programi su neophodni za zaštitu računarskih sistema od malicioznih napada. Uz redovno ažuriranje ovih sistema, kao i korišćenje pouzdanih VPN rešenja, stvara se stabilno i sigurno okruženje za online poslovanje.

Pouzdane platforme za plaćanje

Prilikom online kupovine, izbor sigurne platforme za plaćanje je od ključnog značaja. Treba birati one koje su široko priznate i verifikovane. Izabrati platformu koja koristi napredne sigurnosne protokole kao što su slojevi enkripcije za zaštitu finansijskih informacija je neophodno.

Iskustva korisnika i reputacija su često pokazatelji pouzdanosti servisa. PayPal i Stripe su primeri visoko ocenjenih platformi.

Verifikacija identiteta i dvostepena autentifikacija (2FA) su dodatni slojevi sigurnosti koje pouzdane platforme obezbeđuju. One štite od neauthorizovanog pristupa.

Pored toga, pravilno sprovedena PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) konformnost je esencijalna. Platforme koje poštuju ove standarde su sigurne za transakcije.

Međunarodni standardi i protokoli poput EMV i 3D Secure takođe doprinose većoj sigurnosti online plaćanja. To su tehnologije koje zahtevaju dodatne verifikacije prilikom transakcija, štiteći tako kako korisnike, tako i trgovce.

Konačno, važno je da platforma ima reputaciju brzog reagovanja na sumnjive aktivnosti. Sposobnost brzog reagovanja može umanjiti potencijalnu štetu u slučaju kompromitacije podataka.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Saveti za uštedu novca u teškim vremenima

Najbolji načini uštede U ovom tekstu će biti predstavljeni saveti za uštedu novca. Svi vole da troše novac, da imaju lepe stvari, skup auto, odeću...

Trendovi u online zaposlenju za 2024. godinu

U dinamičnom digitalnom dobu, pronalaženje stabilnog online zaposlenja može predstavljati izazov obavijen nepredvidivošću i brzim promenama. Scenario koji zaposleni danas doživljavaju često se menja, usmeravajući...

Podrška i resursi za žene poduzetnice

Podrška i resursi za žene poduzetnice ključni su faktori u omogućavanju ravnopravnog učešća žena u ekonomskim aktivnostima. Kroz različite programe, mreže i finansijske alate, žene...

Izazovi u održavanju produktivnosti dok radite od kuće

Rad od kuće postao je veliki izazov za mnoge profesionalce. Produktivnost često opada zbog mnogobrojnih ometača. Koji su izazovi u održavanju produktivnosti dok radite od...

Kako žene mogu iskoristiti svoje veštine za pokretanje biznisa

Koje su najbolje veštine za pokretanje biznisa? U današnjem brzorastućem i sve inkluzivnijem poslovnom svetu, žene imaju sve veće prilike da iskoriste svoje vještine i...