back to top

Kako sačuvati novac kod kuće i na poslu

U današnjoj ekonomiji, svi traže načine da najefikasnije uštede novac. Štednja novca mnogima je na prvom mestu, a veoma je teško videti na šta se troši najviše novca i kako to smanjiti i kupiti samo ono što je potrebno. Evo nekoliko ideja koje bi mogle biti od pomoći.

Kako sačuvati novac na 9 načina

  1. Kuponi
  2. Ušteda električne energije
  3. Kupovina u “Second Hand” buticima
  4. Kupovina na rasprodaji
  5. Kupovina odeće koja nije obeležena
  6. Grupna kupovina
  7. Smanjenje grejanja
  8. Kupovina bele tehnike i drugih aparata koji nisu brendirani
  9. Online kupovina
kako sačuvati novac kod kuće i na poslu

Kuponi su odličan način da kupite stvari koje su vam potrebne po sniženoj ceni. Danas se na internetu mogu naći sajtovi specijalizovani za kupone, pa se korišćenjem jednog od njih mogu ostvariti veoma dobri popusti.

Ušteda električne energije je dobra za uštedu novca, kao i za životnu sredinu. Ono što može da umanji mesečni račun za struju je isključivanje nepotrebnih aparata sa struje, a da bi se to olakšalo, preporučljivo je ugraditi prekidač koji će isključiti sve one aparate koji troše struju i kada ne rade.

Kupovina u “Second Hand” buticima je takođe dobar način da uštedite novac. U zavisnosti od toga šta kupujete, ovde možete pronaći svašta, a neke su čak i poznati brendovi po veoma niskim cenama. Takođe, kupovinom opreme koja nije od poznatog proizvođača može se uštedeti novac, a i onako sve funkcioniše na isti način.

Odlaskom na internet može se saznati kada postoje popusti, kao i besplatne pretplate na određene prodavnice koje svojim kupcima šalju mejlove svaki put kada postoji popust i da li su neki kuponi dostupni.

Ono što se preporučuje svima kada štede novac je praćenje koliko se troši na ono što je zaista potrebno, a šta nije. Ovo je zabavan način da se brinete o svom novcu, posebno gledajući kako polako ali sigurno raste.

kako sačuvati novac na 9 načina
Kako sačuvati novac na 9 načina

Korišćenje štedljivih sijalica

Ako se već ne koriste u kući, preporučljivo je zameniti obične sijalice štedljivim sijalicama. Iako ove sijalice mogu izgledati skupe, one zapravo traju i do 10 puta duže od običnih sijalica. Ovo je lak način za uštedu i veoma efikasan.

Gašenje svetla

Ova sitnica može da uštedi mnogo novca, samo kada postane navika. Neki ne gase svetla iz jednostavnog razloga, a to je zato što ih zaboravljaju.

Isključite aparate

Ovo je još jedan jednostavan način da uštedite novac. Jedno istraživanje je pokazalo da čak 6 odsto kućnih aparata troši energiju čak i kada se ne koriste, pa je ipak najbolje da ih potpuno isključite iz struje.

Odabir odgovarajućih aparata

Prilikom kupovine novih uređaja za stan, preporučljivo je izabrati onaj koji štedi energiju baš kao i sijalice. Iako su ovi uređaji skupi, isplate se. Najviše energije troše mašine za pranje veša, mašine za pranje sudova, frižideri i slični aparati, kupovinom onih koji svojim radom štede struju smanjiće račun za skoro 50% odsto.

Ručno pranje posuđa

Ručno pranje sudova nije teško i svako to može, a deca mogu da pomognu tako što će ga osušiti nakon pranja. Ako i dalje ne možete da perete bez mašine, preporučljivo je isključiti toplo sušenje posuđa i sušiti ga na vazduhu. Ovo će takođe smanjiti vaš račun.

Korišćenje ventilatora i otvaranje prozora

Svi oni koji imaju privilegiju da imaju klimu kod kuće znaju koliko su im računi veći tokom leta. Međutim, postoji mnogo drugih načina da se kuća ohladi. Korišćenje ventilatora i otvaranje prozora prijatno će rashladiti kuću, a računi neće biti previsoki tokom leta.

Nabavka zavesa

Pokrivanje prozora zavesama tokom leta pomoći će da kuća bude hladnija. Zimi će deblje zavese zadržati toplotu u kući. Dakle, osim što će zavese izgledati lepo, pokrivanje prozora leti će smanjiti i rad klima uređaja.

Smanjenje rada grejalice

Ako je primarni cilj smanjenje računa za struju onda je i ovo jedan od načina na koji se savetuje da pokušate. Pre nego što se grejač uključi, predlaže se da se obuče još jedan sloj odeće ili da se prekrije ćebetom.

Svakodnevna ušteda

Isprobavanje ovih 8 načina da uštedite novac i smanjite račune sigurno će pomoći u 2022. godini. Unošenje ovih malih izmena značajno će smanjiti iznos računa.

kako sačuvati novac kod kuće i na poslu

Kako uštedeti novac u sopstvenom poslu

Pored produktivnosti koju očekuju od svoje kompanije, vlasnici preduzeća takođe žele da imaju redovne novčane prihode. Postoji bezbroj načina na koji se to može učiniti, ali u nekim slučajevima se radi više o uštedi novca nego o pronalaženju novih kupaca za povećanje profita.

Evo nekoliko saveta kako da uštedite novac u sopstvenom poslu:

– Jedna od najvažnijih stvari koju vlasnik može da uradi jeste da smanji troškove struje. Postoji nekoliko načina da se to uradi, ali jedan od njih je da se kada se određeni električni elementi ne koriste, oni se isključe.

Iako računari idu u hibernaciju i niko ih ne koristi, oni i dalje koriste struju. Grejanje se takođe može smanjiti za određeni stepen. Smanjeno zagrevanje se neće osetiti i neće uticati na rad, ali će se količina struje značajno smanjiti.

– Mnoge kompanije kupuju nove stvari. Ovo se može promeniti kupovinom polovnih stvari, kao što su računari ili drugi potreban hardver. Ako kupite nešto što je već korišćeno, to ne mora da znači da je lošijeg kvaliteta.

Na primer, kompanije koje imaju višak drvenog nameštaja spremne su da prodaju neke komade jer im nisu potrebni. Takvi komadi su uglavnom očuvani i mogu se nabaviti po razumnoj ceni koja je niža od originala.

– Sve kompanije koje su bile žrtve privrede osetile su njene posledice. Dodatni novac se može zaraditi i iznajmljivanjem kancelarije koja nije skupa ili možete razgovarati sa zakupcem da snizi cenu kako bi firma opstala.

Postoji još nekoliko načina za smanjenje troškova, a jedan od njih je pažljivo korišćenje telefona i telekomunikacionih usluga, čime se može dodatno uštedeti i uštedeti novac.

drugi upravo čitaju

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Falsifikovane novčanice dinara

Do oktobra otkriveno 3322 falsifikovane novčanice dinara Narodna banka Srbije objavila je izveštaj u kome navodi da je u prvih devet meseci 2013. godine, u...

Anketa online

Popunjavanje anketa online je odlična prilika da zaradite dodatni novac od kuće ako imate slobodnog vremena. Pošto velike svetske kompanije i brendovi uvek vole da...

Predstavljanje HONOR Magic6 RSR: Fuzija Inovacije i Elegancije

U svetu pametnih telefona, HONOR Magic6 RSR se ističe kao dokaz najnovije tehnologije i sofisticiranog dizajna. Sa mnoštvom impresivnih hardverskih specifikacija, ovo nije samo...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...