Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu.

Blog bife.ba je napravimo analizu na ovu temu koju donosimo u nastavku zanimljivog teksta.

Opšti je stav da su zemlje u kojima caruje valuta euro u pogledu kontrole inflacije i zaštite životnog standarda  superiorne u odnosu na apsolutno sve balkanske zemlje, a ovaj tekst će pokazati  da to možda i nije baš  tako.

U prvoj decenije 21. vjeka ekonomska politika Srbije, u poređenju sa ekonomskom politikom Austrije, kao da uopšte ne mari za inflaciju. Srpska inflacija ne samo da je viša od austrijske, već su Beograd i cijela Srbija stalno izloženi dvocifrenim udarima inflacije.

Inflacija u Srbiji 2008. godine

U junu 2008. srpska domaćinstva su u prodavnicama, supermarketima, dragistorima i tržnim centrima kupovali robu i plaćali usluge po cijenama koje su bile za 14% više od cijena godinu dana ranije.

Istovremeno, Austrijanci su u tom istom periodu te iste robe i usluge plaćali samo za 4% skuplje.

  Saveti za uštedu novca u teškim vremenima

Da su državljani Srbije tada imali informaciju o razlici u inflaciji, malo ko tada ne bi poželio da se teleportuje tj. preseli iz Srbije u Austruju u sekundi.

inflacija u srbiji traje već 15 godina
Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji u poređenju sa Austrijom

Samo za trenutak, neposredno nakon kraha svjetske ekonomije u 2009. godini, srpske cijene su se ohladile, ali i tada su više od austrijskih.

I početkom druge dekade 21. vjeka inflacija u Srbiji je iznad inflacije u Austriji, inflacija u Srbiji je dvocifrena i vrlo promjenljiva i u rijetkim slučajevima se primiče inflaciji u Austriji.

Prelom u srpskom stavu prema inflaciji započinje negdje od polovine 2013. godine kada rast cijena u jednom  gradu na Dunavu (Beč) počinje ličiti na rast cijene u drugome gradu na Dunavu (Beograd).

Godišnja stopa inflacije (januar 2007 – mart 2022)

inflacija u srbiji
Izvor: Narodna banka Srbije i Eurostat.

U zlatnom dobu srpskog upravljanja inflacijom, od oktobra 2013. pa sve do jula 2021, životni standard u Srbiji se pod uticajem inflacije mijenja koliko i životni standard u Austriji.

U prosjeku u ovome periodu jedna grupa Slovena ima približno istu inflaciju kao jedna grupa Germana, po čemu se može zaključiti da su prvi napredovali i da su mnogo toga naučili od drugih?

Inflacija u Srbiji – Mala ekonomija i veliki problemi

Od avgusta 2021. godine ponovo se povećava razlika u rastu cijena, na štetu Srbije očekivano, jer je srpsko tržište mnogo manje od tržište eurozone i Evropske unije.

  Biznis ideje

Na malim tržištima postoji mnogo monopola i oligopola ili nekolicine preduzeća koja diktiraju cijenu i doprinose njihovom rastu.

Tržište EU je mnogo razvijenije, počiva na mnogo većoj konkurenciji, a konkurencija među preduzećima za naklonost kupaca, ne dozvoljava pretjeran rast cijena.

Zato brži rast inflacije u Srbiji u drugoj polovini 2021. godine i početkom 2022. ne treba dovoditi u vezu sa novim ciklusom kvarenja srpske ekonomske politike ili početkom novog srpskog nemara prema inflaciji.

inflacija u srbiji traje već 15 godina
Inflacija u Srbiji među najvišim u Evropi iako lvasti tvrde da je obrnuto

Na novo razmimoilaženje u rastu cijena između Srbije i Austrije uticale su objektivne okolnosti na koje Srbija kao mala ekonomija i privreda koja mnogo toga mora uvoziti, nije mogla uticati.

Srbija ne može uticati na uvozne cijene, a njeno izuzetno usko i plitko tržište, ne može apsorbovati rast svjetskih cijena.

Austrija, kao članica ekonomske unije od 450 miliona stanovnika, može delimično ublažiti jedan dio rasta uvoznih cijena energenata i ostalih sirovina.

U martu 2022. inflacija u Srbiji je 9,1%, a u Austriji 6,7%.

Objektivno, inflacija u Srbiji izuzetno je visoka, ali ipak, ovi podaci o inflaciji, ako se uporede sa zemljom koja je uzor kvalitetne ekonomske politike, predstavljaju uspjeh, a ne neuspjeh srpske ekonomske politike.

Izvor: bife.ba

Preporučujemo

  Nega starijih osoba sve traženiji posao !

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://valuta.rs
Mirko je živa enciklopedija. Voli istoriju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci – Valuta.rs

Mesečne obaveze dužnika biće uvećane već u martu, a Evropska centralna banka najavljuje još jedno poskupljenje od 0,5 odsto Stambeni krediti u Srbiji juče su...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji 2022.

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju....