Bankarska garancija

Bankarska garancija je specifičan pravni institut personalno-pravnog osiguranja potraživanja. Više o ovom poslovnom pojmu saznajte u nastavku teksta.

Bankarska garancija, instrument osiguranja plaćanja ili izvršenja ugovornih obveza kojim banka garantuje da će nalogodavac garancije u ugovorenom roku ispuniti sve obaveze navedene u garanciji prema korisniku garancije, a ako ih ne izvrši, da će to učiniti sama banka ili će korisniku nadoknaditi štetu.

Ima znatnih razlika u nacionalnim pravnim propisima i u teorijskom poimanju instituta bankovne garancije, posebno u odnosu na jamstvo iz kojega se i razvila.

U pravnom smislu bankovna garancija odvojena je od glavnog duga, a obaveze banke garanta samostalne su i bezuslovne prema korisniku garancije.

Banka-garant dužna je udovoljiti obvezi čim korisnik dokaže da glavni dužnik nije udovoljio svojoj obvezi.

Osobe u poslovanju s bankovnim garancijama jesu nalogodavac garancije, koji je dužan pribaviti garanciju, banka-garant i korisnik garancije.

Barancija se u pravilu izdaje u pisanom obliku

Bitni su joj elementi naziv i sedište banke-garanta, naziv i sedište korisnika garancije, predmet i opseg (sadržaj) garancije i rok važenja. Prema vrsti obaveza banke, garancije su plative (kreditne) i činidbene.

  Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta - Najplaćeniji online poslovi
bankarska garancija značenje
Bankarska garancija

Koje su vrste bankarske garancije

Prema vrsti obveza banke, bankarske garancije su plative (kreditne) i činidbene.

Plative bankarske garancije

Plativom garancijom banka garantuje da će glavni dužnik platiti svoju obvezu, a ako ne plati, da će to banka učiniti sama.

Činidbenom garancijom banka jamči korisniku garancije da će njen nalogodavac obaviti odredeni posao, a ako ga ne obavi, banka će korisniku isplatiti garancijom utvrdjenu svotu novca kao naknadu štete.

U međunarodnom prometu najčešće su plative garancije za uvoz sirovina, reprodukcijskog materijala i opreme na kredit i za korištenje financijskih kredita kod inostranih banaka.

Činidbene bankarske garancije

Najčešće činidbene garancije su: licitacijske, garancije za dobro izvršenje posla, konsignacijske garancije, garancije za povrat avansa, carinske garancije, garancije za povrat ambalaže, špediterske garancije i sl.

Ostale vrste: bezuslovne, uslovne, mešovite, obične i solidarne, neposredne, pokrivene, delomično pokrivene, notificirane i konfirmirane, nostro i loro, supergarancije, protu (kontra) garancije itd.

bankarske garancije
Bankarska garancija

Preporučujemo vam i ove biznis teme

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci – Valuta.rs

Mesečne obaveze dužnika biće uvećane već u martu, a Evropska centralna banka najavljuje još jedno poskupljenje od 0,5 odsto Stambeni krediti u Srbiji juče su...