Akontacija značenje

Akontacija značenje poslovnog pojma kojeg veoma često korisimo u poslovnom svetu.

Akontacija značenje reči (engl. payment on account,nem. Anzahlung) je privremeno plaćanje koje prethodi izvršenju ugovorenih radnji.

U osiguranju može se odnositi na delomičnu uplatu premije osiguranja ili delimičnu isplatu osiguranja (ugovorene osigurane svote ili naknade za oštećenje osiguranog predmeta).

akontacija značenje
Akontacija značenje reči zavisi o industriji u kojoj se koristi ovaj poslovni pojam

Akontacija za premiju

Akontacija za premiju ugovara se kada je odlučujuće za početak osiguranja uplata premije koja se u momentu sklapanja osiguranja ne može tačno utvrditi.

Treba je razlikovati od plaćanja premije na rate u kojem osiguraniku pripadaju sva prava iz osiguranja nakon uplate dužnog obroka premije ili ako je obročno plaćanje premije ugovoreno za celi tok osiguranja.

biznis svet
Akontacija značenje

Primer korištenja

Dobar primer je mesečna uplata premije u osiguranju života za trajanja sklopljenog osiguranja, Akontacija štete primjenjuje se u slučaju kada šteta nije u potpunosti utvrđena u pogledu njene visine pa osiguravatelj isplaćuje nesporni deo svoje obveze iz nastalog osiguranog slučaja. 

Akontacije se zatvaraju (pravdaju) zakonskom dokumentacijom po završetku obračuna i likvidaciji poslovnog događaja. predujam, avans.

Predlažemo i ove biznis teme

  Kurs, kursne liste, provizije

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji 2022.

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju....

Anketa online – Top 10 stranica za zaradu novca ispunjavanjem anketa online

Popunjavanje anketa na mreži je odlična prilika da zaradite dodatni novac od kuće ako imate slobodnog vremena. Pošto velike svetske kompanije i brendovi uvek vole...