back to top

Ugovor u poslovnom svijetu

Ugovor u poslovnom svetu su svakodnevnica. U nastavku donosimo definicije najčešće korištenih ugovora u ekonomiji.

Ugovor je saglasnost fizičkih ili pravnih osoba za nastanak pravnog odnosa.

akreditiv značenje  ugovor
Ugovor u poslovnom svijetu

Ugovor o autorskom djelu

U slučaju da se posao koji se obavlja honorarno za tvrtku može smatrati autorskim djelom, najbolje rješenje je potpisivanje Ugovora o autorskom djelu.

Kod Ugovora o autorskom djelu, ne plaćaju se doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a priznaje se 30% troškova, pa je osnovica za obračun poreza i prireza na porez na dohodak u stvari 70% bruto ugovorenog iznosa.

Porez na dohodak se plaća 25% na osnovicu, dok prirez ovisi o prebivalištu fizičke osobe koja obavlja posao – za Zagreb je to primjerice 18%, Varaždin 10% itd.

Ugovor o djelu

Označava ugovor kojim se izvođač obvezuje izvršiti određeni posao, a naručitelj će izvršiti uplatu.

U slučaju da se posao koji se obavlja honorarno za tvrtku ne može smatrati autorskim djelom, jedino rješenje je potpisivanje Ugovora o djelu. Prema Ugovoru o djelu, tvrtka naručitelj je dužna uplatiti doprinose i porez i prirez na dohodak.

Prilikom potpisivanja Ugovora se dogovara bruto ili neto iznos honorara. U iznesenim primjerima se definira bruto iznos.

Kod Ugovora o djelu, plaćaju se doprinosi za mirovinsko osiguranje (I. i II. stup) i to 15% za I. stup i 5% za II. stup, te doprinosi za zdravstveno osiguranje 13%.

Doprinosi za mirovinsko osiguranje se plaćaju “iz osnovice”, a doprinos za zdravljeno osiguranje “na osnovicu”. Kod Ugovora od djelu nema priznatih izdataka.

Porez na dohodak se plaća 25% na osnovicu umanjenu za iznos doprinosa koji se plaćaju “iz osnovice”, dok prirez ovisi o prebivalištu fizičke osobe koja obavlja posao – za Zagreb je to primjerice 18%, Varaždin 10% itd.

ugovor
Ugovor u poslovnom svijetu

Ugovor o radu

Ugovor o radnom odnosu u poduzeću koji se sklapa između poslodavca i posloprimca (zaposlenika).

Ugovor se sklapa na određeno ili neodređeno vrijeme.

Ugovor o zakupu

Ugovor kojim se obvezuje zakupoprimcu dati određeni prostor ili stvar na upotrebu i korištenje uz plaćanje odgovarajuće zakupnine.

PREPORUKA

drugi upravo čitaju

Izračun PDV-a i PDV kalkulator

U svakodnevnom poslovanju, bilo da ste vlasnik trgovine, uslužnog poduzeća ili samo potrošač koji želi biti informiran, razumijevanje PDV-a (poreza na dodanu vrijednost) je...

USAID Turizam i Addiko Bank Sarajevo održali radionicu u Međugorju

Kako mala i srednja preduzeća mogu osigurati bolji pristup finansijama? U ponedjeljak, 27. februara 2023. godine, u Međugorju je održana radionica za mala i srednja...

Svaki vikend je shopping vikend uz Addiko Mastercard kartice

Popusti pri kupovini kod odabranih trgovaca za plaćanje bilo kojom Addiko Mastercard karticom. Užitak u kupovini od ovog vikenda je još veći, posebno ako imate...

Zarada novca na 7 načina od online poslova do zanata

Postoji mnogo načina da se ostvari zarada novca. Od pokretanja vlastitog biznisa, investiranja novca, kao i mogućnosti dodatnog posla ili posla na pola radnog vremena...

Sve je lakše kad se podijeli sa Visa karticama Intesa Sanpaolo Banke

Ove jeseni Intesa Sanpaolo Banka uvela je posebnu pogodnost za sve klijente korisnike Visa Inspire i Visa Platinum kartica Banke. Naime svi klijenti koji...