Srpske škole se pripremaju za digitalno doba uprkos pandemiji COVID-19

Srpske škole se pripremaju za digitalno doba, za Srbiju digitalno obrazovanje transformiše svoje škole kako bi zemlja učinila ekonomski otpornijom – i suočila se sa svim mogućim budućim pandemijama poput COVID-19
Uticaj pandemije koronavirusa na obrazovanje bio je ogroman, a zatvaranje škola i univerziteta utiče na više od 90% globalne studentske populacije u 194 zemlje.

Vlade su morale brzo da reaguju i uspostave učenje na daljinu. Mnogi su usvojili programe onlajn učenja. Tamo gde to nije bilo moguće, okrenuli su se televiziji, ili čak radiju. Ali kriza je razotkrila digitalni jaz između i unutar zemalja. Čineći to, jasno je stavio do znanja globalnu potrebu za digitalnom transformacijom obrazovnog sektora. Evropska investiciona banka je spremna da podrži transformaciju.

srpske škole se pripremaju za digitalno doba uprkos pandemiji covid-19
Foto: Profimedia/Ilustracija

Srpske škole se pripremaju za digitalno doba

U Srbiji će uz pomoć Banke sve škole biti digitalizovane do 2021. godine.

Digitalizacija i reforma obrazovanja su dva glavna prioriteta Vlade Srbije. A Evropska investiciona banka je podržala kredit od 65 miliona evra za nadogradnju digitalne infrastrukture i digitalnih nastavnih materijala, kao i obuku nastavnika (uz podršku UNICEF-a). Uzimajući u obzir značaj projekta, Banka finansira skoro 60% od ukupne vrednosti projekta od 111 miliona evra.

  Biznis ideje

„Pandemija COVID-19 i nametnuta socijalna ograničenja izazvali su ozbiljne poremećaje u obrazovnim sistemima i procesima. Ove okolnosti bez presedana pokazale su da bolja digitalna infrastruktura poboljšava efikasnost škole u ​​hitnim slučajevima“, kaže Izabel Štofel, viši službenik za kredite EIB-a koji je radio na dogovoru. „Pored povećanja otpornosti na buduće krize, ova investicija će stvoriti uslove za zapošljivost mladih, veću konkurentnost i rast inovacija u zemlji.

srpske škole
©Ministry of Trade, Tourism and Telecommunications, Serbia

Kada je Srbija ušla u karantin u martu, nastava je prešla iz učionica u televizore. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja počelo je sa emitovanjem obrazovnih sadržaja za osnovce i srednjoškolce na nacionalnim kanalima javne televizije Srbije.

Kao i mnoge druge zemlje, Srbija je morala da razmišlja na nogama i da se prilagodi „novoj normalnosti“ tako što je proizvodila specijalizovane sadržaje za više razreda. Međutim, Srbija je već nekoliko godina pripremala svoje digitalne obrazovne sadržaje.

„Vlada je i pre projekta pripremila onlajn nastavne sadržaje za četiri razreda osnovne škole, što se pokazalo izuzetno korisnim tokom izolacije“, kaže Milan Dobrijević, koji vodi odeljenje za digitalnu agendu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. i koji radi na projektu od njegovog početka.

Budući da projekat obuhvata unapređenje digitalne infrastrukture i nastavnog materijala u školama, sprovode ga i lokalna ministarstva telekomunikacija i prosvete.

„Do kraja sledeće godine više od 1800 većih škola biće u potpunosti pokriveno brzim bežičnim pristupom internetu, dok će preostale udaljene biti povezane preko mobilnih širokopojasnih jedinica“, kaže Dobrijević.

srpske škole
©Ministry of Trade, Tourism and Telecommunications, Serbia

Od hardvera do softvera

„Pored digitalne infrastrukture, projekat podrazumeva obuku nastavnika širom zemlje. Pored toga, Ministarstvo prosvete Srbije u isto vreme razvija interaktivne onlajn nastavne materijale i udžbenike“, kaže Nihan Koseleci Blanši, ekonomista za obrazovanje Evropske investicione banke. Ukupno, oko 50 000 nastavnika širom zemlje će dobiti priliku da unaprede svoje digitalne veštine kroz ove obuke.

  Kako kupiti akcije stranih kompanija

„Ovo je ključni korak u planu Srbije da postane digitalna ekonomija“, kaže Koseleci Blanši.

Srbija je prepoznala ulogu obrazovanja u digitalizaciji. Prema podacima Eurostata, nivo individualnih digitalnih veština u Srbiji je porastao sa 32% u 2015. na 46% u 2019. godini. U 2018. godini širom Srbije je bilo 2.000 digitalno opremljenih učionica. Godinu dana nakon što se broj popeo na preko 10 000. A od ove školske godine informatika će postati obavezna za učenike prvog razreda, dok će se programiranje uvesti u trećem razredu.

Do kraja sledeće godine, više od 1800 većih škola biće u potpunosti pokriveno brzim bežičnim pristupom internetu, dok će preostale udaljene biti povezane pomoću mobilnih širokopojasnih jedinica.

Milan Dobrijević

Od ove školske godine informatika će postati obavezna za prvačiće, dok će se u trećem razredu uvesti programiranje

„Svi ovi programi će pomoći da srpski obrazovni sistem bude otporniji, što će zauzvrat obezbediti razvoj veština koje neguju nove ideje i tehnologije“, objašnjava Koseleci Blanši.

„I obezbeđujući jednak pristup obrazovanju za svu srpsku decu“, dodaje Štofel, „projekat služi najvažnijem cilju – pomoći mladim ljudima da ostanu u svojoj zemlji i napreduju“.

Izvor: EIB.org

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://valuta.rs
Mirko je živa enciklopedija. Voli istoriju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Koliko ko zarađuje u trci Tour de France? Reklama na dva točka

Mada je biciklistička trka Tour de France jedan od najgledanijih sportskih događaja na svetu, zarada koju ostvaruje organizator trke je u dubokoj senci. Ipak,...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...