back to top

Kredit za nezaposlene u Srbiji

Danas otkrivamo odgovor na pitanje kako da dobijete kredit za nezaposlene u Srbiji.

Stopa nezaposlenosti je veoma visoka, a ako ste nezaposleni, ruke su vam vezane, bar što se finansijskog dela tiče.

Međutim, ako ste nezaposleni, ne morate biti pasivni, pa ako ste u nekoj od gore navedenih situacija i često vam se u glavi vrti pitanje „Kako dobiti kredit ako ste nezaposleni“, vreme je da traže odgovore.

Ako ste trenutno nezaposleni, još uvek možete da pozajmite novac, ili kako mi kažemo kako da podignete kredit, s tim da naravno ne možete očekivati najbolje uslove.

Ako ste nedavno ostali bez posla, što nažalost nije retkost u poslednje vreme, imajući u vidu ne celu epizodu već beskrajnu seriju zvanu KRIZA, rastrgani ste na sve strane ili se mučite da nađete posao, činjenica je novac je nešto što je neophodno za život.

Isto važi i za one sa niskim primanjima ili za one čiji su rashodi veći od prihoda.

prednost nezaposlenosti
Kredit za nezaposlene u Srbiji

Mogu li uzeti kredit ako sam nezaposlen

Možete, ali biće mnogo teže nego zaposlenima. Morate biti spremni da će mnoge banke odbiti vaš zahtev.

Da biste pronašli zajam, verovatno ćete morati da kontaktirate posebnog zajmodavca koji naplaćuje veće kamate. Kao što sam pomenuo, vaše pogodnosti zajma će biti različite.

Mogu li dobiti kredit bez prihoda

Krediti ili zajmovi se nude pod uslovom da će zajmoprimac moći da otplati dug u predviđenom roku.

Zajmodavci rade po vrlo jednostavnom pravilu, a to je da što je vaša finansijska situacija bolja, veća je verovatnoća da ćete ga vratiti (kredit) – što povećava šansu da vam bude ponuđena niža kamata.

Iako ste nezaposleni, postoji mogućnost da dobijete kredit, ali ćete sigurno morati da se suočite sa znatno višim kamatama.

Koje su vrste kredita i koji kredit uzet

Osigurani krediti

Oni su manje rizični za zajmodavce jer stavljate vrednu imovinu kao obezbeđenje, kao što je kuća ili automobil. A najčešće se preporučuju nezaposlenima.

Lični krediti sa visokim kamatama

Neki zajmodavci prihvataju ljude na beneficijama kao lične zajmove. Međutim, kako je njihov percipirani rizik veći, kamatna stopa će biti viša od prosečne.

Garantovani krediti

Zajam sa jemcem je sličan ličnom zajmu, ali u ovom slučaju traži od bliskog prijatelja ili člana porodice (žirant) da garantuje zajmodavcu da će otplatiti zajam u vaše ime ako to ne učinite.

Kredit do dana isplate

To su kratkoročni krediti koji se mogu dati dok ne budete plaćeni.

Za razliku od većine drugih kredita, oni su dizajnirani da traju danima umesto godinama i imaju neverovatno visoke kamate.

Kao nezaposlena osoba, trebalo bi da se klonite ovih vrsta kredita. Pored visoke kamate, imaju i kratke rokove otplate i velike kazne ako ne platite.

kredit za nezaposlene u srbiji
Kredit za nezaposlene u Srbiji

Kako brzo dobiti kredit za nezaposlene

Hoću da vam kažem da iako ste nezaposleni, možete da „dignete” kredit. Iz bilo kog razloga vam je potreban zajam, imam nekoliko saveta za vas.

Prilikom uzimanja kredita predlažem da uzmete kredit sa fiksnom kamatom.

Šta to znači ? to znači da znate kada i koliko morate da platite kredit/ratu kredita, što vam može pomoći u skladu sa situacijom, kako biste se sami organizovali.

Generalno, možete odabrati koliko dugo vam je potrebno da otplaćujete kredit. Duži rok znači niže mesečne uplate, ali u celini veću kamatu.

Ako imate više neizmirenih dugova, zajam vam može omogućiti da ih konsolidujete po nižoj kamatnoj stopi, čineći otplatu lakšom za upravljanje i dajući vam bolje šanse da naplatite ono što dugujete.

Obično ćete morati da platite višu kamatu od nekoga ko je zaposlen sa stalnim prihodom

Uzimanje kredita će povećati vaš dug, što će potencijalno opteretiti vaše finansije. Ali ako niste u mogućnosti da otplatite zajam, suočićete se sa kaznama. Kredit možete potrošiti kako god želite, ali kako ga dobiti?

Kako dobiti kredit za nezaposlene kod mikrokreditne organizacije i banke

Kao i svaki lični zajam, postoje mnoge finansijske institucije koje nude hitne kredite za nezaposlene. Ispod su neke od uobičajenih opcija za dobijanje hitnog kredita.

Najbolja opcija je saradnja sa institucijom koju poznajete, pa idite u banku ili mikrokreditnu uniju koju često posećujete ili sa kojom ste imali najviše kontakata.

S obzirom da vaša banka ili mikrokreditna organizacija sa kojom ste sarađivali već dugi niz godina sarađuju, možda će biti fleksibilniji u pogledu uslova odobrenja.

Možda postoje neki dodatni zahtevi za odobrenje, kao što je otvaranje potvrde o depozitu – štedni račun koji zahteva da ostavite novac na njemu na određeno vreme u zamenu za isplatu kamata većih od prosečnih – ili automatsko plaćanje kredita ( trajni nalog).

Uporedite kredite i koristite kreditni kalkulator, istražite mikrokreditne organizacije, gde ćete verovatno dobiti odobreni kredit.

Odgovorite na nekoliko pitanja o iznosu koji vam je potreban, zajedno sa nekim ličnim podacima, i oni će izvršiti proveru koja ne utiče na vaš kreditni rezultat.

To je brz i lak način da uporedite dostupne ponude i pronađete kredit koji vam je potreban.

Obavezno je osiguranje

Ako ste nezaposleni zbog zdravstvenog problema ili odlaska u penziju, postoji šansa da imate redovna primanja od socijalnog osiguranja.

Čak i ako nemate posao, prihod od socijalnog osiguranja može vam pomoći da dobijete odobrenje za lični zajam koji vam je potreban.

kredit za nezaposlene u srbiji
Kredit za nezaposlene u Srbiji

Prednost nezaposlenosti

Kao zaposleni sa punim radnim vremenom, deo vaše plate ide za finansiranje osiguranja za slučaj nezaposlenosti.

Ako izgubite posao ne svojom krivicom, imate pravo na razne naknade za nezaposlene. Jedna od ovih beneficija uključuje mesečni prihod.

Naknade za nezaposlene pokrivaju samo deo onoga što možete da zaradite kao zaposleni sa punim radnim vremenom, ali vam mogu pomoći da se kvalifikujete za taj hitni zajam.

Izdržavanje ili izdržavanje dece (alimentacija)

Ako primate alimentaciju za decu, to se može kvalifikovati kao redovni prihod i može vam pomoći da dobijete odobrenje za hitne kredite za nezaposlene.

Prihodi supružnika

Ako ste nezaposleni, ali vaš supružnik i dalje radi, njihov prihod vam može pomoći da dobijete kredit koji vam je potreban. Ipak, postoji kvaka. Za ovu vrstu kredita banka ili mikrokreditna organizacija (ne svaka) će tražiti žiranta.

Prihodi od penzije ili anuiteta

Ako je vaša kompanija obezbedila penziju, mnogi zajmodavci to smatraju redovnim prihodima prilikom odobravanja kredita. Isto važi i za sve druge prihode od penzije.

Kako mogu brzo dobiti novac bez kredita

Kreditne kartice

Možda ćete moći da se kvalifikujete za kreditnu karticu koja vam omogućava da rasporedite troškove većih kupovina. Ovo može biti dobra opcija za kratkoročno zaduživanje

Prekoračenja

Većina tekućih računa nudi prekoračenje koje možete koristiti za pokrivanje troškova neočekivanih troškova, ali kamate mogu biti visoke – oko 40%. Tokom pandemije COVID-19, banke i mikrokreditne kompanije su malo olakšale svojim potrošačima.

kredit za nezaposlene u srbiji
Kredit za nezaposlene u Srbiji

Mali savet za kraj

Ne postoji osoba koja nije bila „u nevolji“. Mislim da je svakom od nas u jednom ili drugom trenutku nedostajalo novca.

U toj bezizlaznoj situaciji, čini vam se da nema izlaza. Iz tog razloga najčešće uzimamo kredit, jer nam se to čini najlakšim izlazom u ovoj situaciji.

Ali dok se krećete kroz neizvesnost COVID-19 i nezaposlenost, ne zaboravite da gledate u budućnost. Razmislite o tome kako će kredit uticati na vašu trenutnu i dugoročnu finansijsku sigurnost.

Zajam sa dobrim uslovima može vam pružiti podršku koja vam je potrebna da prebrodite trenutnu krizu i vidite bolje sutra.

Ako uzimate kredit za automobil koji vam nije potreban za posao, razmislite dvaput.

drugi upravo čitaju

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Falsifikovane novčanice dinara

Do oktobra otkriveno 3322 falsifikovane novčanice dinara Narodna banka Srbije objavila je izveštaj u kome navodi da je u prvih devet meseci 2013. godine, u...

Predstavljanje HONOR Magic6 RSR: Fuzija Inovacije i Elegancije

U svetu pametnih telefona, HONOR Magic6 RSR se ističe kao dokaz najnovije tehnologije i sofisticiranog dizajna. Sa mnoštvom impresivnih hardverskih specifikacija, ovo nije samo...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Najpopularniji načini povezivanja sa prijateljima danas

U današnjem brzom i međusobno povezanom svetu, načini na koje se povezujemo sa prijateljima su značajno evoluirali. Digitalne platforme i tehnološki napredak napravili su...