back to top

Bezbedno plaćanje u online kladionicama

Zadnjih nekoliko godina pored klasičnih kladionica u Srbiji sve su popularnije online kladionice. To su online sajtovi gde slično kao u kladionicama imate priliku da se kladite na različite sportove. Do uspona ovih sajtova je došlo stalnim poboljšanjem kvaliteta i brzine interneta i uporedo s tim, sve većom upotrebom pametnih telefona.

Činjenica da su pametni telefoni postali još “pametniji” dovela je do toga da je sve veći broj onih igrača, koji umesto računara ili laptopa za klađenje koriste svoje telefone. To ima mnoštvo prednosti. Igrači imaju priliku da se klade u hodu, što znači da ne moraju sedeti pred računarom i tako recimo tokom putovanja autobusom, ili dok čekaju u redu, imaju priliku da preko sajta kladionice prate neke aktuelne utakmice i da se klade.

Velika prednost ovih sajtova je da skoro svaki od njih nudi mogućnost online praćenja utakmica a istovremeno možete i da se kladite uživo. Uživo klađenje se razlikuje od klasičnog klađenja pre svega u smislu trenutka donošenja odluke. Kod klasičnog klađenja svoju opkladu ćete polagati unapred, pre početka utakmice, dok u slučaju klađenja uživo se radi o tome da odluke donosete tokom trajanja takmičenja, u trenutku.

Tu postoji mnoštvo mogućnosti. Možete se kladiti na konačan rezultat, na to koliko golova ili poena će biti postignuto, koji će biti rezultat na poluvremenu, koji će igrač prvi dati gol, da li će biti isključenja, a postoji još mnogo opcija. Ova vrsta klađenja se preporučuje ljudima koji vole brze akcije, adrenalin i spremni su da brzo donesu odluke.

Zatim, imamo i neke sajtove koji nude neke manje poznate metode klađenja, kao što je azijski model. Jedan od takvih kladionica je betinasia. Azijski način klađenja nudi neke nove, uzbudljive mogućnosti za klađenje. Tu obično ubiramo četiri vrste klađenja. To su normalan i dvostruki azijski hendikep, normalan i dvostruki azijski gol. Suština ovog modela je u tome da i ako ne pogodiš konačan rezultat, neki drugi ishodi ti mogu doneti neku zaradu pa ćeš imati priliku da vratiš celu ili deo svoje opklade.

Da li je bezbedno kladiti se online?

Ima dosta ljudi koji sa sumnjom gledaju na online kladionice, na online kazina i uopšte na sve ponude na internetu gde moraju uplatiti neki novac. To je s jedne strane potpuno razumljivo, jer ranije je stvarno bilo dosta prevara, međutim danas su ove oblasti strogo regulisane, što skoro u potpunosti isključuje mogućnosti za prevaru.

Sajtovi koji rade bez odgovarajućih licenci, koji nisu dovoljno bezbedni, prilično brzo će biti blokirani od strane nadležnih organa. Istovremeno preporučuje se da i igrači budu oprezni i pre nego što otvaraju nalog na nekoj takvoj stranici, prvo treba da provere da li sajt ima potrebnu licencu. Vrstu licence i naziv organa koji je izdao licencu obično možemo naći na dnu početne stranice.

Većina online kladionica i online kazina na teritoriji Evrope poseduje licencu Malteške uprave za igre na sreću. Radi se o jednom strogom, renomiranom regulatornom telu koje postavlja izuzetno stroge kriterijume pri izdavanju licenca. To znači da ukoliko na sajtu online kladionice vidite logo MGA možete biti sigurni da se radi o legalnoj kladionici. Nadzor ovih sajtova u Srbiji vrši Uprava za igre na sreću.

Druga bitna stvar je bezbednost ličnih i finansijskih podataka igrača na ovim sajtovima. Prilikom otvaranja naloga i kasnije kad uplaćujete neke iznose da biste se kladili, vi morate podeliti sa sajtom neke svoje osetljive lične i bankarske podatke i ako se njima rukuje nemarno oni mogu doći u ruke hakera i drugih prevaranata.

Zato je preporučljivo otvaranje naloga i igra na sajtovima gde postoji strog sistem za identifikaciju. Najbolje je da podesite dvofaktorsku autentifikaciju, što znači da ćete se moći ulogovati samo nakon unošenja koda koji primate putem SMS poruke. Međutim sve je veći broj online kladionica gde imate mogućnosti za identifikaciju i otiskom prstiju.

Što se finansijskih transakcija tiče tu je takođe važno pitanje bezbednosti. Najbolje online kladionice primenjuju tzv. SSL sistem za šifrovanje. To je metoda koja sprečava da bilo ko osim platioca i primaoca ima pristup detaljima konkretne transakcije.

Metode plaćanja u online kladionicama

Za razliku od situacije od pre dve decenije kada ste za online uplate praktično imali dve mogućnosti, bankovni transfer ili bankovnu karticu, danas se ta situacija naglo promenila. Zahvaljujući tehnološkom razvoju pojavile su se neke revolucionarne nove metode plaćanja, koje se pre svega mogu koristiti u online svetu.

Online kladionice su integrisale ove metode u svoje sisteme, pa možemo reći da danas na većini od ovih sajtova imate mogućnost da birate između 10-15 ili više opcija za plaćanje. U nastavku ćemo malo detaljnije pregledati ove metode.

Bankovni transfer kao najstarija metoda još uvek postoji na ovim sajtovima, mada je sve manji broj igrača koristi. Glavni razlog leži u tome da igrači obično odmah posle uplate žele da se klade, da koriste uplaćeni novac, međutim kod ove metode transakcija obično traje 3-5 radnih dana.

Bankovne kartice su možda najrasprostranjeniji model plaćanja na ovim sajtovima. Sa karticama koje izdaju Visa i Mastercard, igrači imaju priliku da brzo i bezbedno uplate novac. Te uplate su obično bez provizije i novac je nekoliko minuta posle uplate na nalogu igrača.

U online plaćanjima su vrlo popularni i e-novčanici. To su rešenja gde na svoj nalog prebaciš odgovarajući iznos sa svog računa, pa posle taj iznos možeš da prebaciš na sajt gde igraš. Ovo je bezbedan način plaćanja jer ne možeš izgubiti više od onoga što si uplatio ni u slučaju ako dođe do nekog hakerskog napada. Najpopularniji e-novčanici su PayPal, Neteller i Skrill.

Postoje i tzv. pre-paid kartice za plaćanje, takav je recimo PaySafeCard. Ova metoda funkcioniše tako da kupujemo jednu karticu, jedan vaučer sa unapred određenim iznosom koji ćemo uplatiti i trošiti na način da na sajtu kladionice upišemo 16-cifreni kod sa kartice. Ova metoda se preporučuje igračima kojima je bezbednost na prvom mestu. Mana ove metode je da na ovaj način ne možete tražiti isplatu svojih dobitaka, već isplata mora ići na Vaš bankovni račun.

Treba spomenuti još jednu metodu plaćanja, a to su kriptovalute. Bitkoin i druge kriptovalute su sve više prihvaćene u online svetu. Danas već veliki broj online kladionica prihvata i ovu metodu za uplatu. Međutim, ako se odlučite za kriptovalute, imajte na umu da zbog njihove volatilnosti možete imati i neočekivane gubitke.

drugi upravo čitaju

Koliko košta uvoz auta?

Uvoz auta u Bosnu i Hercegovinu čest je izbor za mnoge kupce koji traže specifične modele automobila, bolje cijene ili vozila s boljom opremom...

Tehnologija u poslovanju: Od kamera uživo do veštačke inteligencije

Poslednjih godina u svet kazina su došli besplatni spinovi bez depozita, a poslovanje je doživelo i značajne promene zahvaljujući uvođenju naprednih tehnologija. Od kamera...

Zašto su važne čestitke za rođendan

Pisanje čestitki za rođendan predstavlja jednu od najstarijih i najtoplijih tradicija koju ljudska kultura njeguje. Ova jednostavna, ali izuzetno značajna gesta, nije samo običaj,...

Simboli nacionalnog identiteta i kulturnog nasleđa

Zastave su više od običnih komada tkanine koji vijore na vetru. One su simboli nacionalnog ponosa, istorije, kulture i identiteta naroda koji žive pod...

Uspješno završena prva prodajna konferencija “Evolucija prodaje, prodaj danas, a savjetuj sutra” sa Draganom Vojvodićem Sandlerom

U organizaciji kompanije Business Concierge Center Sarajevo i partnerstvu s Topcom Agencijom, uspješno je završena prva dvodnevna prodajna konferencija pod nazivom “Evolucija prodaje, prodaj...