Zbog odluke NBS evo koliko će skočiti rate vašeg kredita – Valuta.rs

Narodna banka Srbije (NBS) povećala je referentnu stopu sa pet na 5,25 odsto. Ova odluka će se odraziti pre svega na korisnike dinarskih keš kredita sa varijabilnom kamatnom stopom. Izračunali smo – koliko će iznositi rata za kredite ako banke odluče da zbog ove odluke centralne banke povećaju kamate, kao i koja je konačna suma koju će na kraju korisnik kredita da isplati.

Referentna kamatna stopa, na osnovu koje se ravnaju sve druge kamatne stope za dinarske kredite, povećana je od početka godine osam puta. Prvi rast, sa jedan na 1,5 odsto, desio se u aprilu ove godine, i to posle više od godinu dana.

To znači da je, u odnosu na period pre aprila, referentna kamatna stopa danas čak 425 odsto veća.

Za našu računicu rasta rata kredita koristili smo primere čestih keš kredita koje građani uzimaju: od 100.000, 300.000 i pola miliona dinara. Zatim smo uporedili konačne iznose koje građani treba da plate, kada se u obzir uzme promenjena kamatna stopa.

Za rok otplate uzeli smo period od 36 meseci, a kao kamatnu stopu, koja varira od banke do banke, uzeli smo 11,75 odsto, s obzirom na to da je ovo vrsta zaduživanja sa najvišim kamatama.

  Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatu na 3,5 odsto – Valuta.rs

Računicu smo izveli uz pomoć kalkulatora za dinarski keš kredit sa varijabilnom kamatnom stopom.

Za iznos od 100.000 dinara, na kraju perioda otplate kredita od 36 meseci, klijent bi banci, pre ovog poslednjeg povećanja kamatne stope, isplatio oko 119.500 dinara, dok bi mesečna rata bila oko 3.300.

Sada, sa povećanjem kamate, ukupan iznos koji će klijent banci vratiti je oko 119.800 dinara, dok je mesečna rata samo nešto viša i iznosi oko 3.310 dinara.

Za iznos od 300.000 dinara, klijent bi na kraju otplate, pre povećanja kamate, banci ukupno isplatio oko 358.000 dinara, dok bi mu rata iznosila oko 9.900 dinara. Sada, sa povećanjem kamate, ovi iznosi se penju na 359.400 i skoro 10.000 dinara.

Kada je reč o onima koji su uzeli keš kredit u iznosu od 500.000 dinara, da kamata nije povećana, oni bi banci na kraju period otplate od 36 meseci isplatili oko 597.000 dinara, dok bi mesečna rata iznosila oko 16.500 dinara. Sa najnovijim povećanjem referentne kamatne stope, iznos koji klijenti na kraju banci moraju da isplate popeo se na oko 599.000 dinara, a rata na 16.550.

Kao i kod kredita u evrima, i kod dinarskih kredita rate se ne uvećavaju odmah, već, u zavisnosti od ugovora koji klijent ima sa bankom, na tri ili šest meseci.

  Dobrodošli u strašni novi svet inflacije – Valuta.rs

Izvor: Nova.rs


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...

Nega starijih osoba sve traženiji posao !

Starenje je proces kome niko ne može da odoli i svako u nekom trenutku dođe do zaključka da mu je potrebna dodatna pomoć. Nega...