Tršić ponovo kandidat u izboru za najbolje turističko selo na svetu

tršić ponovo kandidat u izboru za najbolje turističko selo na svetu tršić ponovo kandidat u izboru za najbolje turističko selo na svetu

Foto: Centar za kulturu „Vuk Karadžić“

Tršić je drugu godinu zaredom izabran za jedno od tri sela koja će predstavljati Srbiju na takmičenju za izbor najboljeg turističkog sela na svetu. Među predloženim kandidatima od strane Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije pored Tršića su i sela Ždrelo, pored Petrovca na Mlavi, i Bela Voda, nadomak Kruševca.

Tršić, udaljen sedam kilometara od Loznice, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, ističe se svojevrsnim muzejom na otvorenom velike kulturne i turističke vrednosti, gde se izdvaja Vukovo imanje sa spomen kućom.

Zaštitni znak Tršića su Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, kaligrafska radionica, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smeštene radionice za stare zanate.

Tršić je najviše posećen za vreme tradicionalnih manifestacija Vukov sabor i Đački Vukov sabor, i u vreme ekskurzija. Tokom leta i vikendom to je omiljeno izletište Lozničana i drugih ljubitelja prirode i Vukovog dela.

„Tršić godišnje poseti više od 30.000 osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije i okruženja, a najviše posetilaca ima u septembru i maju i kada se organizuju Vukov sabor, najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija kod nas u čast reformatora našeg jezika, i Đački Vukov sabor posvećen stvaralaštvu mladih. Tršić je sa susednom Tronošom proglašen zaštićenim područjem, odnosno, kulturnim predelom „izuzetnih odlika“ i nalazi se pod zaštitom države i sa puno razloga je ponovo kandidovan za izbor najboljeg turističkog sela na svetu“, kažu za Biznis.rs u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ koji upravlja ovim područjem.

  Kurs, kursne liste, provizije
tršić ponovo kandidat u izboru za najbolje turističko selo na svetu
Foto: Centar za kulturu „Vuk Karadžić“

Republika Srbija je 1979. godine proglasila Vukovu spomen kuću nepokretnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, a odlukom Vlade, kuća Vuka Karadžića sa okolinom je proglašena za znamenito mesto 2002. godine. U julu 2019. godine doneta je uredba o proglašenju predela izuzetnih odlika „Kulturni predeo Tršić-Tronoša“ čime je stavljen je pod zaštitu da bi se očuvala nepokretna kulturna dobra, prirodne vrednosti, specifična konfiguracija terena i regionalna različitost karaktera predela.

Selo Tršić ima značajnu ulogu u promociji obrazovanja, edukaciji i razvoju veština mladih. U Naučno obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić“ održava se veliki broj seminara, naučnih skupova i radionica.

„Naučno obrazovno kulturni centar je ustanova koju je osnovala Vlada Srbije sa ciljem da postane naučno istraživačka stanica, pre svega za srpski jezik, ali i za sve društvene i humanističke nauke. Centar poseduje 144 ležaja, gostima je na raspolaganju internet sala, a za potrebe seminara, sastanaka i radionica postoje dve sale kapaciteta 40 i 80 mesta“, ističu u Centru.

Tršić raspolaže sa brojnim smeštajnim kapacitetima kao što su etno sela, konaci, turistička seoska domaćinstva i ugostiteljski objekti koji uglavnom nude tradicionalna jela iz domaće kuhinje.

Prošle godine je Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo u svetu kao primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma na godišnjem konkursu koji organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija.

  Srpske škole se pripremaju za digitalno doba uprkos pandemiji COVID-19


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...