Tokom pandemije frilenserima zarade porasle za 40 odsto

Globalna prosečna satnica frilensera porasla je za skoro 40 odsto ove godine u poređenju sa prethodnim izdanjem iz januara 2020. godine, pokazao je Payoneer izveštaj o globalnom prihodu frilensera.

Kako piše Fonet, u istraživanju kako je tokom ove krize poslovalo 2.000 frilensera iz više od 100 zemalja, među kojima su i balkanske, više od 30 odsto ispitanika prijavilo je veću potražnju za njihovim uslugama od početka pandemije, dok je 45 odsto prijavilo da je potražnja ostala konstantna bez usporavanja. Najveći porast zabeležile su oblasti programiranja, marketinga i finansija.

Izveštaj pokazuje da je globalna prosečna cena radnog sata frilensera sada 28 dolara, što je znatno više od prosečnih 21 dolar, koji je prikazan u Globalnom izveštaju o prihodima frilensera za 2020. godinu.

Balkanski frilenseri manje naplaćuju

Sadržaj

U zemljama na Balkanu situacija je pak nešto drugačija, te prema anketiranim ispitanicima prosečna cena satnice frilensera iznosi 21 dolar. Međutim, interesantan podatak je da su najvišu cenu satnice na ovom području naveli ispitanici između 45 i 54 godine, koja je 26 dolara. Trećina ispitanika je navela da ima diplomu srednje škole.

I žene manje zarađuju

Iako je porastao broj žena koje ulaze u svet frilensera, plate žena zaostaju za zaradama njihovih muških kolega, a taj jaz raste u poslednje dve godine.

  Skoro 40 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u Srbiji odlazi na hranu

Rodna razlika u plaćanju među ispitanicima istraživanja najizraženija je u Severnoj Americi, gde žene prijavljuju prosečnu zaradu od 37 dolara po satu, u poređenju sa muškarcima koji su prijavili prosečnu zaradu od 52 dolara po satu.

Žene su prijavile da zarađuju manje od muškaraca u svakom regionu od 100 ispitanih zemalja, osim u Južnoj Americi, gde žene zarađuju više od svojih muških kolega za četiri dolara po satu, verovatno pod uticajem bolje plaćenih industrija koje su traženije u ovim regionima.

Na području Balkana prosečna zarada po satu za žene je 16 dolara, dok su ispitanici muškog pola naveli da je njihova satnica 22 dolara.

Izvor: Fonet

Foto: Helena Lopes, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako proveriti penzijski staž i šta preduzeti ako se ne uplaćuje?

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju...

U Srbiji rast uvoza i izvoza, pad industrijske proizvodnje u julu

Zvanična statistika beleži realan rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 3,9 odsto, kao i veliki skok spoljne trgovine ali i pad u industrijskoj proizvodnjiBruto...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x