Svetski trgovci žitaricama ostvaruju rekordan profit

Svetski trgovci žitaricama uživaju rekordan profit usred globalnog skoka cena hrane, što uvećava strah od špekulacija koje bi mogle dovesti do toga da hrana bude nedostupna najsiromašnijima. Zato jačaju pozivi da ovi trgovci plate porez na ekstra dobit, piše britanski Guardian.

Četiri najveća svetska trgovca žitaricama, koji su decenijama dominirali globalnim tržištem, beleže rekordnu dobit. Četiri kompanije: Archer-Daniels-Midland Company, Bunge, Cargill i Louis Dreyfus – poznati pod zajedničkom skraćenicom ABCD – kontrolišu procijenjenih 70-90 odsto svetske trgovine žitaricama. Predviđaju da će potražnja premašiti ponudu barem do 2024, što će vjerovatno dovesti do još veće prodaje i dobiti u sledeće dve godine.

Prema podacima UN-a, cijene hrane ove godine porasle su više od 20 odsto. Prema Svetskom programu za hranu, oko 345 miliona ljudi suočava se s akutnim nedostatkom hrane, dok ih je pre pandemije bilo 135 miliona.

Očita nepravda

“Činjenica da globalni divovi ostvaruju rekordne profite u isto vreme kada glad raste očito je nepravedna. To je užasna optužba protiv naših sistema. Što je još gore, te firme su mogle da učine više da spreče krizu gladi”, upozorio je Olivier De Schutter, specijalni izvjestilac UN-a za ekstremno siromaštvo i ljudska prava.

S hranom se događa isto što i s energijom, cene rastu zahvaljujući monopolima, a ne zato što je energija nedostupna.
“Svjetsko tržište žitarica više je koncentrisano od energetskog i još manje transparentno, pa je veliki rizik od nelegalnog profiterstva”, ističe De Schutter.

  Sindikat Sloga poziva na hitne reforme domaćeg radnog i penzionog zakonodavstva

Rekao je i da je došlo do velikog porasta cena hrane, uprkos postojanju velikih svetskih zaliha žitarica.

Od velikih trgovaca hranom, Cargill je izvestio o povećanju prihoda od 23 odsto, na rekordnih 165 milijardi dolara, dok je Archer-Daniels-Midland u drugom kvartalu ostvario najveću dobit u istoriji. Prodaja kompanije Bunge porasla je 17 odsto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju, a Louis Dreyfus izvestio je da je dobit za 2021. porasla više od 80 odsto, a prihodi gotovo za četvrtinu, na 1,62 milijarde dolara.

UN-ov povjerenik De Schutter ističe da je nužna promena globalnog tržišta hrane.

“Moramo razbiti monopole koji drže lanac ishrane. Šačica kompanija kontroliše globalna tržišta sjemena i gnojiva, genetiku životinja, globalnu trgovinu žitaricama i maloprodaju hrane. Oni ostvaruju ogromne profite na štetu poljoprivrednika, potrošača i životne sredine”, upozorio je.

Izvor: Jutarnji list
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...