Šta se dešava kada ne možete da platite ratu kredita na vreme – Valuta.rs

Glavna briga mnogih koji žele da kupe kredit od banke (ili o tome ozbiljno razmišljaju) je nesigurnost otplate samog kredita. Jednostavnije rečeno, svi brinu da će se dogoditi nešto nepredviđeno, pa da neće moći da banci plate na vreme ratu kredita.

Nijedna briga ili možda je bolje reći predostrožnost nije na odmet, naročito kada je u pitanju naš novac. Ipak, ovde postoji nekoliko stvari koje mogu da se urade kako biste sačuvali svoju kreditnu istoriju i izbegli da budete ubeleženi u Kreditnom birou, o kome smo detaljnije pisali u jednom od naših prethodnih tekstova.

Bilo da ste od banke kupili keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, prva stvar koju možete uraditi, ako se pojavi mogućnost da nećete moći na vreme da platite ratu kredita, jeste da porazgovarate sa svojim bankarom, objasnite mu situaciju i pokušate da zajednički nađete rešenje kako ne biste bili upisani u bazu Kreditnog biroa.

Da je dug zao drug – znamo odavno. Ukoliko dođete u situaciju da ne možete više da servisirate svoje obaveze prema banci, može se dogoditi da će kredit morati da otplaćuje vaš žirant ili će banka morati da aktivira neko od sredstava obezbeđenja kredita. Tada se može desiti da se rate kredita skidaju direktno sa plate ili penzije.

  Šta nude banke, a šta država – Valuta.rs

Nema razloga da dolazite u neku od ovih vrlo neprijatnih situacija. Kao što smo rekli, ako postane izvesno da biste mogli da kasnite sa otplatom, razgovarajte sa svojim bankarom i saznajte.

  • posle koliko dana se kašnjenje upisuje u Kreditni biro
  • kada počinje da se naplaćuje zatezna kamata i koliko ona iznosi
  • posle koliko dana kašnjenja banka aktivira sredstvo obezbeđenja kredita

Pored ovoga, dobro bi bilo da se raspitate i o mogućnostima izlaska iz ove situacije, pa bankarskog službenika pitajte i da li je možda moguće dobiti nešto od sledećeg:

  • reprogram duga
  • refinansiranje kredita
  • grejs period

Nemojte zaboraviti, sve ovo vam pominjemo kao savet šta da radite ako do ove situacije zaista dođe. A do nje ne mora uopšte da dođe, jer je tu Kamatica savetnik. On vam pomaže da nađete keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit koji najviše odgovara vašim potrebama i koji vam neće praviti probleme.

Izvor: Kamatica


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina

Inflacija u Srbiji traje već 15 godina što priznaćete, nije malo, čak ni ta balkanske zemlje. Donosimo vam detaljnu analizu na ovu temu. Blog bife.ba...

Halkbank Beograd

Halkbank Beograd je banka sa dugom tradicijom poslovanja u Srbiji gdje su prisutni od 1956. godine. Sve o ovoj HalBank na Valuta.rs. HALKBANK Beograd je...

Bankarska garancija

Bankarska garancija je specifičan pravni institut personalno-pravnog osiguranja potraživanja. Više o ovom poslovnom pojmu saznajte u nastavku teksta. Bankarska garancija, instrument osiguranja plaćanja ili izvršenja...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x