Šta se dešava kada ne možete da platite ratu kredita na vreme – Valuta.rs

Glavna briga mnogih koji žele da kupe kredit od banke (ili o tome ozbiljno razmišljaju) je nesigurnost otplate samog kredita. Jednostavnije rečeno, svi brinu da će se dogoditi nešto nepredviđeno, pa da neće moći da banci plate na vreme ratu kredita.

Nijedna briga ili možda je bolje reći predostrožnost nije na odmet, naročito kada je u pitanju naš novac. Ipak, ovde postoji nekoliko stvari koje mogu da se urade kako biste sačuvali svoju kreditnu istoriju i izbegli da budete ubeleženi u Kreditnom birou, o kome smo detaljnije pisali u jednom od naših prethodnih tekstova.

Bilo da ste od banke kupili keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, prva stvar koju možete uraditi, ako se pojavi mogućnost da nećete moći na vreme da platite ratu kredita, jeste da porazgovarate sa svojim bankarom, objasnite mu situaciju i pokušate da zajednički nađete rešenje kako ne biste bili upisani u bazu Kreditnog biroa.

Da je dug zao drug – znamo odavno. Ukoliko dođete u situaciju da ne možete više da servisirate svoje obaveze prema banci, može se dogoditi da će kredit morati da otplaćuje vaš žirant ili će banka morati da aktivira neko od sredstava obezbeđenja kredita. Tada se može desiti da se rate kredita skidaju direktno sa plate ili penzije.

  Šta nude banke, a šta država – Valuta.rs

Nema razloga da dolazite u neku od ovih vrlo neprijatnih situacija. Kao što smo rekli, ako postane izvesno da biste mogli da kasnite sa otplatom, razgovarajte sa svojim bankarom i saznajte.

  • posle koliko dana se kašnjenje upisuje u Kreditni biro
  • kada počinje da se naplaćuje zatezna kamata i koliko ona iznosi
  • posle koliko dana kašnjenja banka aktivira sredstvo obezbeđenja kredita

Pored ovoga, dobro bi bilo da se raspitate i o mogućnostima izlaska iz ove situacije, pa bankarskog službenika pitajte i da li je možda moguće dobiti nešto od sledećeg:

  • reprogram duga
  • refinansiranje kredita
  • grejs period

Nemojte zaboraviti, sve ovo vam pominjemo kao savet šta da radite ako do ove situacije zaista dođe. A do nje ne mora uopšte da dođe, jer je tu Kamatica savetnik. On vam pomaže da nađete keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit koji najviše odgovara vašim potrebama i koji vam neće praviti probleme.

Izvor: Kamatica


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci – Valuta.rs

Mesečne obaveze dužnika biće uvećane već u martu, a Evropska centralna banka najavljuje još jedno poskupljenje od 0,5 odsto Stambeni krediti u Srbiji juče su...

Zlato se vraća u igru – Valuta.rs

Covid, inflacija, rat u Ukrajini, energetska kriza u Evropi zajednički su gurnuli globalnu ekonomiju u nepoznatu teritoriju i posljedice će biti dugoročne, zajednička je...