Srbija ima najskuplje gorivo na prostoru bivše Jugoslavije, ali i među skupljim u Evropi

Do narednog petka litar dizela u Srbiji koštaće 213 dinara, dok će litar benzina biti 172 dinara.
Iako nešto niže nego prethodne nedelje, građani Srbije i dalje plaćaju najskuplje benzin u regionu, dok samo Hrvati plaćaju dizel skuplje od nas. Za 20 dinara „srpsko“ gorivo skuplje je nego što plaćaju Francuzi, dok smo Bugare i Rumune odavno prevazišli po cenama.

Prema zvaničnim podacima sajta „Global petrol prices“, koji vodi evidenciju o cenama dizela i benzina širom Evrope i sveta, Srbija ima najskuplje gorivo na prostoru bivše Jugoslavije, ali i među skupljim u Evropi.

Portal Nova.rs je poredio cene u 11 država – Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, Slovenija, Severna Makedonija, Bugarska, Rumunija, Francuska, Nemačka, Albanija i Mađarska i zaključili su da je cena goriva u Srbija u ogromnoj nesrazmeri za našim standardom.

Sve cene obračunate su u dinarskoj protivrednosti.

Građanin Srbije ima skuplji dizel za gotovo 20 dinara od prosečnog Francuza koji je po životnom standardu daleko iznad stanovnika Srbije koji toči gorivo na NIS ili Gasprom pumpama. No, krenimo redom.

Kada je reč o ceni dizela na prostoru bivše Jugoslavije, samo Hrvatska ima skuplji dizel od nas – 219,6 dinara.

U Crnoj Gori litar dizela košta 184 dinara, u Severnoj Makedoniji 174,3 dinara, dok građani Slovenije izdvajaju 196,6 dinara. U Bosni i Hercegovini potrošači plaćaju 193,1 dinar ovog goriva.

  Mind park u Kragujevcu dobija aerodrom

Ni dalje od regiona situacija nije ništa drugačija. Dizel je jeftiniji u Rumuniji, gde iznosi 204,8 dinara, kao i u Mađarskoj 215,3 dinara.

Građani Bugarske plaćaju ovo gorivo 188,4 dinara, dok je u Albaniji skuplje – 224,6 dinara.

Interesantno je da ekonomski jača Francuska prodaje dizel za 196,6 dinara, ali je u Nemačkoj skuplji – 239,5 dinara.

Litar benzina plaćamo 20 dinara više od Francuza

Podaci sajta „Global petrol prices“ pokazuju da Srbija plaća benzin najskuplje u regionu. Litar u Hrvatskoj košta 170,8 dinara, u Crnoj Gori 148,6 dinara, Severnoj Makedoniji 162,6 dinara.

U Bosni i Hercegovini za litar benzina treba da izdvojite 167,3 dinara, dok u Sloveniji košta 158 dinara.

Francuzi plaćaju benzin 20 dinara manje od nas (158 dinara), dok susedni Bugari i Rumuni isto ili nešto više od nas: Bugarska 182 dinara, Rumunija 174 dinara.

Izvor: Nova.rs

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Popusti za štednju struje u Srbiji

Da li bi popusti za štednju struje mogli da podstaknu krađu struje? Elektroprivreda Srbije trebalo bi da radi i dodatne unakrsne provere, kako ne bi...