Srbija emitovala evroobveznice ukupne vrednosti 1,75 milijardi dolara

Srbija je juče na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala dve evroobveznice ukupne vrednosti 1,75 milijardi dolara, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Jedna obveznica emitovana je u iznosu 750 miliona dolara na pet godina uz kuponsku stopu od 6,25 odsto, a druga u iznosu od jedne milijarde dolara na deset godina uz stopu od 6,50 odsto, dodaje se u saopštenju.

„Kombinovana tražnja investitora za ovim hartijama premašila je tokom dana iznos od 11 milijardi dolara, što predstavlja jasnu potvrdu poverenja međunarodnih investitora u dugoročno zdrave i održive ekonomske pokazatelje naše zemlje“, naveli su iz NBS.

Dodali su da je interesovanje za državne evroobveznice pokazalo oko 500 investitora iz SAD, Velike Britanije, Evrope i Azije, kao i da su kamatne stope tokom aukcije smanjene za 45 baznih poena (0,45 procentnih poena).

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kazala je da su u razgovoru sa investitorima prethodnih dana isticali da srpsku ekonomiju karakterišu stabilnost i pripremljenost, odnosno „stabilnost domaćih prilika u ambijentu globalnih neizvesnosti i pripremljenost unapred za potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja“.

„Ovakvo mišljenje dele i međunarodni investitori, s obzirom da su oni danas pristali na stope prinosa na srpske hartije koje su povoljnije ili na nivou onih koje su u prethodnim danima prihvatali u slučaju pojedinih zemalja iz regiona, investicionog ranga i članica Evropske unije“, rekla je Tabaković.

  PREPORUKE ZA KREDIT : Sve što treba da znate o kreditima u švajcarskim francima

Kako se dodaje u saopštenju, Srbija je dolarske evroobveznice odmah konvertovala u obaveze u evrima, čime je „pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja Srbije“.

„Deo prikupljenih sredstava biće iskorišćen za otplatu postojećih dugova, dok bi drugi deo služio za obezbeđenje nastavka rasta srpske ekonomije, pri čemu ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje održivost javnog duga“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...