Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Hrvatske povećana za 35 odsto

spoljnotrgovinska razmena srbije i hrvatske povećana za 35 odsto spoljnotrgovinska razmena srbije i hrvatske povećana za 35 odsto

Čekanje na carinsku kontrolu / Foto: Tanjug – AP

Spoljnotrgovinska razmena srpske i hrvatske privrede u prvih šest meseci ove godine iznosila je 805,7 miliona evra i bila je za 210,9 miliona evra veća (35,4 odsto) u odnosu na isti period prošle godine.

Ubrzanje protoka robe na graničnim prelazima Batrovci-Bajakovo, između Srbije i Hrvatske, i nastavak realizacije inicijative dve komore za uspostavljanje kontrole na železničkom graničnom prelazu Šid-Tovarnik za robu biljnog i životinjskog porekla, biće i u narednom periodu u fokusu srpske i hrvatske privrede, rečeno je na sastanku predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Marka Čadeža i predsednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luke Burilovića.

Dogovoreno je da se u narednih mesec i po dana održi sastanak nadležnih ministarstava Srbije i Hrvatske kako bi se u narednom periodu uspostavila kontrola robe koja zahteva fitosanitarni i veterinarski sertifikat na železničkom graničnom prelazu Šid-Tovarnik.

“Dve komore će nastaviti da rade na inicijativama koje su pokrenule u Vinkovcima krajem maja ove godine, učinjeni su značajni koraci ka nadležnima u obe države i očekujemo u naredna dva meseca konkretan pomak po ovom pitanju“, rekao je Čadež.

Kako je saopštila PKS, u prilog dobroj saradnji dve privrede govore i činjenice da je ukupan broj teretnih vozila na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo u oba smera u 2021. godini iznosio 378.000, odnosno, na ulazu u Srbiju bilo je 226.000, a na izlazu 151.000 teretnih vozila, dok su tokom prošle godine 5.053 domaće kompanije ostvarile spoljnotrgovinsku razmenu sa Hrvatskom.

  PayPal u Srbiji - omogućene su usluge za plaćanje i slanje novca

Razgovarajući o energetskoj situaciju u svetu i regionu, Čadež i Burilović su dogovorili nastavak saradnje u oblasti energetike i mogućnostima snabdevanja gasom iz LNG terminala na Krku.

U susret predstojećem međunarodnom sajmu vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan”, koji će od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu okupiti najznačajnije svetske proizvođače vina, među kojima i 15 poznatih hrvatskih vinarija, Čadež je pozvao distributere i uvoznike iz Hrvatske da učestvuju na ovoj značajnoj regionalnoj manifestaciji i budu gosti Beograda.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Srpske škole se pripremaju za digitalno doba uprkos pandemiji COVID-19

Srpske škole se pripremaju za digitalno doba, za Srbiju digitalno obrazovanje transformiše svoje škole kako bi zemlja učinila ekonomski otpornijom – i suočila se...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x