Smanjen promet na Produktnoj berzi, u svetu rast cena žitarica i uljarica

Prvi ugovor za kukuruz novog roda i rast cena sojinog zrna obeležili su nedelju za nama na domaćem robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu iznosio je 3.095 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 145.531.200 dinara.

Statistički posmatrano, količinski obim prometa je manji za 59,6 odsto, dok je finansijski promet manji za 54 odsto, piše u izveštaju s Produktne berze.

Dok je prethodne nedelje kukuruz bilo najtraženija berzanska roba, ove sedmice domaće tržište je mnogo mirnije. Berzanski ugovor uz klauzulu “odloženo plaćanje“ je zaključen po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a (37,40 din/kg sa PDV-om). Zabeležen je i prvi kupoprodajni ugovor za kukuruz ovogodišnjeg roda po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a (37,40 din/kg sa PDV-om) sa primesama od dva odsto.

Pšenica se zabeležila cenovni pad u odnosu na prethodnu nedelju. Tokom ove nedelje zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika. Usled suzdržanosti prodavaca izostale su i ponude većih količina. Strukturu kupaca činili su trgovci i domaći prerađivači. Pšenicom se trgovalo od 35,70 do 36,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju je iznosila 35,87 din/kg bez PDV-a (39,45 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući period cena je bila niža za 0,95 odsto.

  Isplativije štedeti u domaćoj valuti

Žetva suncokreta je u toku i primetno je veliko interesovanje za kupovinom ove uljarice po ceni od 555 evra po toni do 560 evra po toni.

Povećano interesovanje kupaca za sojinim zrnom na početku nedelje pomeralo je cenu u pozitivnom smeru, međutim kasnije je došlo do povlačenja kupaca i pada cene. Sojom se trgovalo u rasponu cena od 82,00 do 83,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 82,42 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je viša za 1,03 odsto.

smanjen promet na produktnoj berzi, u svetu rast cena žitarica i uljarica
Kretanje cena na dve najvažnije robne berze u svetu u proteklih nedelju dana/Izvor: Produktna berza

Globalna dešavanja u proteklih sedam dana  

Prema američkom ministarstvu poljoprivrede (USDA), stanje useva kukuruza se pogoršalo, te je 55 odsto ocenjeno dobro do odlično. Površine pod sojom u SAD su ocenjene 57 odsto dobro do odlično.

Cene kukuruza i soje rasle su tokom nedelje, jer je potvrđen manji potencijal prinosa. Žetva ozime pšenice je skoro završena u SAD, sa skinutih 95 odsto površina.

Na Euronextu pšenica se početkom nedelje vratila na najniže nivoe od marta, što je podstaklo veću aktivnost kupaca.

U Francuskoj se stanje useva kukuruza ponovo pogoršalo i sad se smatra da je 50 odsto dobro do odlično, prema proceni FranceAgriMera. U nastavku nedelje, cene i žitarica i uljarica beležile su rast.


biznis.rs

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...