Sakso banka predviđa u 2023. godini poništenje Bregzita, ratnu ekonomiju,……

Sakso je poznat po hrabrim predviđanjima koja imaju za cilj da navedu investitore da razmišljaju o zastrašujućim stvarima koje bi mogle da se dogode u narednoj godini

Sakso banka je objavila „šokantna predviđanja“ svetskih dešavanja za iduću godinu.

Ova danska investiciona banka predviđa u svojim godišnjim prognozama da će 2023. biti uzdrmana ratnom ekonomskom politikom, da će u Velikoj Britaniji biti održan referendum za ponovno pristupanje Evropskoj uniji, da će francuski predsednik Emanuel Makron podneti ostavku i da će Kina, Indija i OPEK ustati protiv korišćenja dolara „kao oružja“.

– Bilo kakva nada u povratak pretpandemijskoj dezinflatornoj dinamici je nemoguća jer smo ušli u globalnu ratnu ekonomiju, sve velike sile širom sveta užurbano jačaju svoju nacionalnu bezbednost na svim frontovima – ocenio je u saopštenju Sten Jakobson, glavni investicioni direktor Sakso banke.

Poništavanje Bregzita

Prema njegovim rečima, taj scenario je već na delu „bilo u stvarnom vojnom smislu, ili zbog dubokih poremećaja lanca snabdevanja, energije, pa i finansijskih neizvesnosti koje su iskustvo s pandemijom i ruskom invazijom na Ukrajinu ogoljene“.

Danska banka predviđa da će biti uvedena široka kontrola cena zbog neuspeha vlada u zemljama poput SAD i Velike Britanije da obuzdaju divlju inflaciju, što će doprineti skoku cena zlata na 3.000 dolara po unci, prenosi Raša tudej.

– U ratnoj ekonomiji, ‘vladina ruka’ će se nemilosrdno širiti sve dok cenovni pritisci ugrožavaju stabilnost – naveo je Jakobsen, dodajući da je pokušaj Zapada da ograniči cene ruske nafte verovatno osuđen na propast.

Politička previranja u Velikoj Britaniji, koju će pogoditi recesija, dovešće do referenduma o poništavanju Bregzita, nakon što Laburistička partija preuzme vlast u trećem kvartalu, predviđa Sakso. Verovatno će biti izglasano „ponovno pridruživanje“, što će doprineti boljem kotiranju britanske funte.

Banka je saopštila da su njena predviđanja za 2023. godinu, uključujući sporazum o formiranju vojske EU, delimično inspirisana sličnostima između današnje Evrope i stanja na kontinentu početkom 20. veka.

– Ukrajinska invazija je Evropi donela mentalitet ratne ekonomije u razmerama koje nisu viđene od 1945. Nije reč samo o neadekvatnim vojnim kapacitetima u zapadnoj Evropi, već i o industrijskom modelu, s Nemačkom kao okosnicom, koji je egzistencijalno doveden u pitanje time što se Evropa odrekla jeftine i obilne ruske nafte i gasa – Kina, Indija i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) će se suprotstaviti američkoj dominaciji u globalnom monetarnom sistemu stvaranjem međunarodne klirinške unije i nove rezervne aktive – prognozira Sakso.

Predviđanja

Finansijske sankcije koje predvode SAD protiv Rusije zbog ukrajinske krize izazvale su „udarni talas“ u zemljama koje nisu u vojnom savezu s Vašingtonom, navodi danaska banka.

Što se drugih njenih prognoza tiče, predviđa se da će Japan fiksirati kurs jena prema dolaru na 200 jena kako bi „resetovao“ svoj finansijski sistem.

Sakso je poznat po hrabrim predviđanjima koja imaju za cilj da navedu investitore da razmišljaju o zastrašujućim stvarima koje bi mogle da se dogode u narednoj godini.

Neka od predviđanja ove banke za 2022. bila su u najmanju ruku tačna, ako ne i precizna u smislu razmera.

Na primer, Sakso je lani predvideo da bi novi Hladni rat mogao da izbije na više frontova, i da će ubrzana svemirska trka intenzivirati rivalstvo između SAD i Kine.

Takođe je predvidela da će Fejsbuk izgubiti tržišni udeo jer će opasti njegova privlačnost među mladima. Fejsbukova roditeljska kompanija, Meta Platforms, izgubila je ove godine dve trećine svoje tržišne vrednosti.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...