SAD zahteva od kineskih vlasnika TikToka da se odreknu vlasništva ili im sledi zabrana

Administarcija američkog predsednika Džozefa Bajdena zahtevala je od kineskih vlasnika TikToka da se odreknu svojih udela u toj popularnoj video aplikaciji ili se suoče sa mogućom zabranom u SAD.

Kako je prenela agencija Rojters, prvi put se u Sjedinjenim Državama, od kada u toj zemlji vlada Bajdenova administracija, spomenula moguća zabrana Tik Toka.

SAD inače već duže vreme sumnjaju kako bi podaci o američkim korisnicima TikToka mogli biti prosleđeni kineskoj vladi.

TikTok u vlasništvu BiteDancea ima više od 100 miliona korisnika u SAD.

Bajdenov prethodnik, republikanac Donald Tramp, pokušao je da zabrani TikTok 2020. godine, ali su ga američki sudovi blokirali u toj nameri.

Portparol TikTok-a Bruk Oberveter izjavila je da je kompanija sve to nedavno saznala od Komiteta za strana ulaganja SAD (CFIUS) koji vodi Ministarstvo finansija SAD.

Svaka zabrana u SAD bi se suočila sa značajnim pravnim preprekama i potencijalnim političkim posledicama, pošto je TikTok popularan među milionima mladih Amerikanaca.

Kako se dodaje, zahtevalo se da kineski vlasnici aplikacije prodaju svoje akcije, a saopšteno je da će se u suprotnom suočiti sa mogućom zabranom te video aplikacije u SAD.

Kompanija Byte Dance je potvrdio da je 60 odsto njegovih akcija u vlasništvu globalnih investitora, 20 odsto je vlasništvo zaposlenih i 20 odsto osnivača TikToka.

Kina traži da se pruže dokazi

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da SAD tek treba da pruže dokaze da TikTok ugrožava nacionalnu bezbednost te zemlje.

CFIUS, američko telo za nacionalnu bezbednost, jednoglasno je preporučilo 2020. da Byte Dance proda TikTok.

Pod pritiskom tadašnjeg predsednika Trampa, Byte Dance je krajem 2020. godine bezuspešno pokušao da finalizuje dogovor sa kompanijama Valmart i Oracle Corp o prebacivanju TikTok-ovih sredstava u SAD u novi entitet.

„Ako je zaštita nacionalne bezbednosti cilj, dezinvestiranje ne rešava problem: promena vlasništva ne bi nametnula nikakva nova ograničenja protoka podataka ili pristupa“, piše u saopštenju rukovodstva TikToka.

Izvor: Novaekonomija.rs

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako će se kretati tržište automobila u 2023. godini?

Aktuelna situacija u svetu i porast cena polovnjaka u prošloj godini uticali su da veliki broj potencijalnih kupaca odloži svoju odluku ili čak potpuno...