Razrešen neobičan spor oko unosa peciva u avion

Krajnje neobičan spor koji je nastao između niskobudžetne avio-kompanije RyanAir i vlade Balearskih ostrva u vezi tradicionalnog peciva zvanog ensaimada je dobio epilog. Putnici koji lete iz arhipelaga sada će moći da unesu do dve poslastice sa sobom u avion, piše turistički portal Daljine.rs.

Problem je nastao krajem maja, kada su dva putnika RyanAir-a pokušala da se ukrcaju na let noseći dve kutije u kojima se nalazilo tradicionalno pecivo sa Majorke. Problem nije nastao oko hrane koja se može uneti u avion, već zbog gabarita iste, jer je avio-kompanija ocenila da su dve kutije tradicionalnog dezerta putnički ručni prtljag.

Posada je ovim putnicima pri ukrcavanju odbila ulazak u avion osim ako ne plate 45 evra za svaku od ensaimada, smatrajući da su to dodatni komadi prtljaga. Oni su onda odlučili da ostave pecivo za sobom, a prema španskom dnevniku El Pais kolače je pojelo osoblje za čišćenje na aerodromu.

Reagovala i Vlada

Nakon incidenta, vlada Balearskih ostrva sazvala je hitan sastanak sa kompanijom RyanAir i lokalnim udruženjem proizvođača peciva. Cilj sastanka, prema rečima ministra turizma Iaga Negueruela, bio je da se “odbrane lokalni proizvodi i izbegne bilo kakva diskriminacija”, navodi se u komentarima koje je preneo The Guardian.

Jedan od poznatijih lokalnih proizvoda je upravo ensaimada, tradicionalno pecivo Majorke, napravljeno u obliku spirale od brašna. U pitanju je poslastica koja liči na pitu savijaču a pravi se sa jajima, šećerom, vodom i svinjskom mašću. Naziv potiče od reči saim, što na katalonskom jeziku znači mast.

Ishod pomenutog sastanka bio je dogovor da Ryanair dozvoli svakom putniku da nosi do dve ensaimade u avion, bez dodatnih troškova. Ova odluka je olakšanje za udruženja pekara na ostrvima, s obzirom na to da se svake godine napravi više od 40.000 ensaimada – od kojih mnoge putnici nose kao poklon na letovima sa Baleara.

Izvor: Daljine.rs

Foto: Chixoy / Wikimedia, CC3.0

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...