Radivoj Korać i zvanično u košarkaškoj Kući slavnih

radivoj korać i zvanično u košarkaškoj kući slavnih radivoj korać i zvanično u košarkaškoj kući slavnih

Foto: Youtube printscreen

Posle Bore Stankovića (1991. godine), Aleksandra Nikolića (1998. godine), Dražena Dalipagića (2004. godine) i Vlada Divca (2019. godine) Radivoj Korać biće uvršten u Kuću slavnih u Springfildu.

Legenda domaće košarke zvanično će biti inaugurisana 10. septembra sa ostalim članovima klase, potvrđeno je na sajtu Kuće slavnih, a prenosi Danas.

Osim Koraća, najveće individualno košarkaško priznanje istog dana dobiće još: Tim Hardavej (Tim Hardaway), Manu Đinobili (Emanuel Ginóbili), Bob Hagins (Bob Huggins), Džordž Karl (George Karl), Hju Evans (Hugh Evans), Del Haris (Del Harris), Lu Hadson (Lou Hudson) i Leri Kostelo (Larry Costello), kao i dame Lindsi Vejlen (Lindsay Whalen), Svin Keš (Swin Cash), Marijen Stenli (Marianne Stanley) i Tereza Grenc (Theresa Grentz).

Govor posvećen našoj legendi održaće šampion tima LA Lakers iz 1980. godine Spenser Hejvud (Spencer Haywood).

Korać je u bogatoj karijeri bio osvajač prvih medalja Jugoslavije na tri najveća takmičenja (olimpijsko srebro 1968. godine, svetska srebra 1963. godine, 1967. godine, evropska srebra 1961. godine, 1965. godine, evropska bronza 1963. godine).

Status legende evropske i svetske košarke stekao je još za vreme tragično prekinutog života u 31. godini, 2. juna 1969. godine.

Upamćen je i po tome što je protiv švedskog Alvika, igrajući za OKK Beograd u Kupu šampiona, ubacio 99 poena.

  Kako kupiti akcije stranih kompanija

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijama Džonsa (William Jones), u čast košarkaškog velikana 1972. godine osnovala jedno od svoja tri klupska evropska takmičenja – Kup Radivoja Koraća.

Takmičenje je trajalo pune četiri decenije, a kasnije je, tačnije od 2003. godine Kup Srbije preimenovan u Kup Radivoja Koraća. Pehar koji se dodeljuje pobedniku, zapravo je otisak u zlatu Koraćeve ruke.

Jednu od najvećih počasti Koraću, prvom sportisti koji je sahranjen u beogradskoj Aleji velikana, odali su zajedno OKK Beograd, Košarkaški savez Jugoslavije i FIBA kada je, u vreme dok su dresovi numerisani isključivo od 4 do 15, odlučeno da se povuče njegova „petica“ iz upotrebe. Bio je to prvi slučaj u evropskoj košarci „penzionisanja“ nečijeg broja.

Prilikom premijernog izbora za FIBA Kuću slavnih u Alkobendasu, 2007. godine, među prvima je izabran Radivoj Korać.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...