Put preko planine Radan biće gotov sledeće godine, za izgradnju rekreativnog parka 1,8 milijardi din

Vlada Srbije donela je 18. avgusta Odluku o izmenama Odluke o obrazovanju Međuresorne radne grupe za uređenje i razvoj Južne Srbije. Ovim dokumentom je naziv novoformiranog tela promenjen u Međuresornu radnu grupu za uređenje i razvoj Jugozapadne Srbije na teritoriji gradova Leskovac, Prokuplje i Kraljevo i opština Kuršumlija, Medveđa, Lebane i Bojnik.

Odlukom koja stupa na snagu 27. avgusta imenovani su predsednik, njegovi zamenici i članovi radne grupe, a među ukupno 33 osobe nalaze se predstavnici više ministarstava i kabineta predsednika Vlade Srbije, privrednih komora, javnih preduzeća, lokalnih samouprava i upravnih okruga iz jugozapadne Srbije.

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže član ove radne grupe i direktor Stručne službe Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga Goran Jović, glavni zadatak je završetak projekta puta preko planine Radan kako bi se konačno povezala dva okruga.

„Situacija na terenu govori da će saobraćajnica, koja će više ličiti na auto-put nego na magistralnu trasu, biti gotova sledeće godine“, kategoričan je Jović.

On navodi da je razvoj ovog kraja baziran upravo na izgradnji puta preko Radana i zavisi od povezivanja turističkih destinacija, kako bi se unapredila ponuda. Sada se od Lebana do Prolom banje preko Prokuplja putuje dva i po sata, a putem preko planine Radan biće potrebno manje od 60 minuta.

  Poreski skandal u Japanu – profit 46 milijardi dolara, porez nula

„U pitanju su Sijarinska banja, Caričin grad, Đavolja varoš, arheološko nalazište Pločnik, Kuršumlijska, Prolom i Lukovska banja. Ove destinacije nisu povezane adekvatnom strukturom i prevashodni cilj radne grupe je da omogući turistima da se lakše i brže kreću iz jednog okruga u drugi“, objašnjava naš sagovornik.

Povezivanjem turističkih destinacija došlo bi do jačanja saobraćaja i svih ostalih privrednih aktivnosti.

Kako navodi Goran Jović, radna grupa ima dosta planova i projekata, a među njima su:

  • rad na konzervaciji i instalaciji, infrastrukturnom opremanju lokaliteta Caričin grad kako bi se kvalifikovao za Unescovu listu (vrednost 56 miliona dinara)
  • prvo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji kao ogledni projekat (1,6 milijardi dinara)
  • vidikovac na brdu Hisar (800.000 dinara)
  • otvoreni amfiteatar ispred sportske hale u Bojniku (68 miliona dinara)
  • letnja pozornica na citadeli Hisar, uređenje pešačke staze, uređenje i postavljanje sadržaja u turističke svrhe (vrednost 17,6 miliona dinara)
  • izgradnja vodovodne i kanalizacione infrastrukture u okviru projekta „Čista Srbija“, kao i organizacija čvrstog i komunalnog otpada (6,5 milijardi dinara)
  • izgradnja rekreativnog parka Čukljenik iznad Lebana na 44 hektara u šest zona (1,8 milijardi dinara)
  • rekonstrukcija centra u Sijarinjskoj banji uz rešenja vodovodne i kanalizacione mreže (1,6 milijardi dinara)
  • put na deonici Leskovac-Bojnik dužine 1,6 kilometara

Goran Jović kaže da su svi projekti već u toku i počeli su da se realizuju, a aktiviranjem Radne grupe očekuje se još brži završetak planiranih radova.

  Srbija za uvoz struje i gasa potrošila 1,5 milijardi evra


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Za ove kredite banke dižu cenu četvrti put za osam meseci – Valuta.rs

Mesečne obaveze dužnika biće uvećane već u martu, a Evropska centralna banka najavljuje još jedno poskupljenje od 0,5 odsto Stambeni krediti u Srbiji juče su...

Zlato se vraća u igru – Valuta.rs

Covid, inflacija, rat u Ukrajini, energetska kriza u Evropi zajednički su gurnuli globalnu ekonomiju u nepoznatu teritoriju i posljedice će biti dugoročne, zajednička je...