Projekat „Pasoš kompetencija“ pomoć građanima da lakše nađu posao

Projekat „Pasoš kompetencija“ koji u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pomoći će građanima koji nisu stekli znanje kroz školski i univerzitetski sistem da lakše nađu posao ili onima koji žele da se prekvalifikacijom bolje pozicioniraju na tržištu rada, saopštio je GIZ u sredu.

U okviru tog projekta koji zajedno sprovode GIZ i Mreža aktivista za Pasoš kompetencija u Srbiji (MAPS), građanima je dostupno savetovanje, ali i instrument za definisanje i vrednovanje znanja, veština i iskustava, stečenih tokom života.

„Pasoš kompetencija može biti efikasan instrument za pomoć poslodavcima u procesu profesionalne selekcije ili sistematizacije radnih mesta. Usluga je besplatna, savetnici su na raspolaganju u šest gradova Srbije, u okviru centra DIMAK u kancelarijama Migracionih servisnih centara Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru i Nišu“, istakla je projektna menadžerka u GIZ-u Ivana Ristićević.

Ona je rekla da se rad bazira na popunjavanju mape Pasoša uz podršku sertifikovanog savetnika, a mapa se sastoji od osam polja: školovanje, dodatno usavršavanje, poslovni život i praksa, domaćinstvo i porodica, hobiji i interesovanja, služenje vojnog roka, civilno služenje vojnog roka, politički i socijalni angažman i posebne životne situacije.

Savetovanje se obavlja kroz seriju razgovora i samovrednovanje, a savetovana osoba ima priliku da uz podršku savetnika sama definiše i vrednuje svoje veštine, da sagleda svoje poslovne i privatne prioritete i ciljeve, osmisli plan daljeg delovanja.

  PREPORUKE ZA KREDIT : Sve što treba da znate o kreditima u švajcarskim francima

Rezultat procesa je važeći sertifikat o kompetencijama.

„Ono što je najvrednije u ovom procesu jeste osnaženo samopouzdanje i osvešćivanje sopstvenih vrednosti i potencijala“, rekla je Ristićević.

Spisak savetnika i njihov kontakt građani mogu da nađu na sajtu MAPS-a. (https://maps.rs/kontakt/)

Projekat „Pasoš kompetencija“ podržan je u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ (PME).

Promocija zapošljavanja jedan je od strateških ciljeva Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK i podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanja i reintegracije, kao i obuke za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao.

Partneri PME programa su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...