Projekat „Pasoš kompetencija“ pomoć građanima da lakše nađu posao

Projekat „Pasoš kompetencija“ koji u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pomoći će građanima koji nisu stekli znanje kroz školski i univerzitetski sistem da lakše nađu posao ili onima koji žele da se prekvalifikacijom bolje pozicioniraju na tržištu rada, saopštio je GIZ u sredu.

U okviru tog projekta koji zajedno sprovode GIZ i Mreža aktivista za Pasoš kompetencija u Srbiji (MAPS), građanima je dostupno savetovanje, ali i instrument za definisanje i vrednovanje znanja, veština i iskustava, stečenih tokom života.

„Pasoš kompetencija može biti efikasan instrument za pomoć poslodavcima u procesu profesionalne selekcije ili sistematizacije radnih mesta. Usluga je besplatna, savetnici su na raspolaganju u šest gradova Srbije, u okviru centra DIMAK u kancelarijama Migracionih servisnih centara Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru i Nišu“, istakla je projektna menadžerka u GIZ-u Ivana Ristićević.

Ona je rekla da se rad bazira na popunjavanju mape Pasoša uz podršku sertifikovanog savetnika, a mapa se sastoji od osam polja: školovanje, dodatno usavršavanje, poslovni život i praksa, domaćinstvo i porodica, hobiji i interesovanja, služenje vojnog roka, civilno služenje vojnog roka, politički i socijalni angažman i posebne životne situacije.

Savetovanje se obavlja kroz seriju razgovora i samovrednovanje, a savetovana osoba ima priliku da uz podršku savetnika sama definiše i vrednuje svoje veštine, da sagleda svoje poslovne i privatne prioritete i ciljeve, osmisli plan daljeg delovanja.

Rezultat procesa je važeći sertifikat o kompetencijama.

„Ono što je najvrednije u ovom procesu jeste osnaženo samopouzdanje i osvešćivanje sopstvenih vrednosti i potencijala“, rekla je Ristićević.

Spisak savetnika i njihov kontakt građani mogu da nađu na sajtu MAPS-a. (https://maps.rs/kontakt/)

Projekat „Pasoš kompetencija“ podržan je u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ (PME).

Promocija zapošljavanja jedan je od strateških ciljeva Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK i podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanja i reintegracije, kao i obuke za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao.

Partneri PME programa su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...