Prognoza stope rasta za Srbiju za 2023. godinu 2,7 odsto

Povećani troškovi zaduživanja u regionu, kao i kontrola cena hrane i energenata, povećali su pritisak na javni dug i troškove njegovog servisiranja

Na Zapadnom Balkanu se predviđa rast proizvodnje od tri odsto u 2022. godini, što je najsporiji tempo među podregionima ECA, van Istočne Evrope, i nešto slabiji od potencijalnog rasta, uprkos snažnom izvozu i turizmu, navodi se u današnjem saopštenju Svetske banke o ekonomskim podacima i izgledima za Evropu i centralnu Aziju.

Kako se ističe, Svetska banka očekuje za ovu godinu za Srbiju rast privrede od 3,2 odsto.

Efekat prelivanja…

– U 2022. godini očekuje se rast u Albaniji od 3,2 odsto, Bosni i Hercegovini od dva odsto, Kosovu od 3,1 odsto, Crnoj Gori od 6,9 odsto i Severnoj Makedoniji od 2,1 odsto. Projektovano je da će se rast zadržati u okvirima proseka od 2,9 odsto u predviđenom vremenskom okviru, pošto reforme vezane za pristupanje EU i ulaganja ublažavaju negativne uticaje koje nameću više cene energenata i hrane, poremećaji u trgovini i investicionim tokovima i efekat prelivanja usporavanja aktivnosti evrozone – navodi se u saopštenju.

Prekid dotoka prirodnog gasa u region, kako se ističe, koji se oslanja na Rusiju za 67 odsto svog uvoza prirodnog gasa, povećao je cene energenata i pojačao pritiske za veće subvencije za električnu energiju (Albanija, Severna Makedonija i Kosovo).

Prognoze Svetske banke za 2023. godinu pokazuju da se očekuju sledeće stope rasta: u Srbiji 2,7 odsto, Crnoj Gori 3,4 odsto, Severnoj Makedoniji 2,7 odsto, Albaniji 2,3 odsto, BiH 2,8 odsto i Kosovu 3,7 odsto.

– Pooštravanje globalnih uslova finansiranja ograničilo je dostupnost eksternog finansiranja u regionu. Povećani troškovi zaduživanja, kao i kontrola cena hrane i energenata, u BiH i Srbiji, povećali su pritisak na javni dug i troškove njegovog servisiranja, koji su već naglo porasli nakon vanredne podrške vlade u vezi sa pandemijom 2020. godine – istaknuto je u saopštenju Svetske banke.

Ni 2023. nije mnogo bolja

Inače, Svetska banka generalno predviđa se da će se ekonomska aktivnost u ekonomijama rastućih i zemalja u razvoju u regionu Evrope i centralne Azije smanjiti za 0,2 odsto u 2022. godini, odražavajući negativan efekat prelivanja izazvan ratom, a rast će se jedva oporaviti 2023. godine, uz povećanje BDP-a na 0,3 odsto.

– Projekcije rasta za 2023. godinu smanjene su za većinu zemalja u regionu pošto je svaka zemlja pogođena poremećajima u lancima snabdevanja, slabljenjem izgleda za rast u evrozoni, restriktivnijom monetarnom politikom od očekivane i ozbiljnim šokovima na robnim tržištima, kao i velikom neizvesnošću izazvanom ratom – ističe se u saopštenju.

Prognoza je takođe zasnovana na umerenijim cenama roba (ali zadržavanju na visokom nivou), kao i na globalnom okruženju koje karakterišu restriktivniji globalni uslovi finansiranja, ublažavanje spoljne tražnje i popuštanje „uskih grla“ u lancu snabdevanja. Ako rat eskalira tako da ruski izvoz energije bude dodatno poremećen, regionalna proizvodnja mogla bi biti daleko slabija. Dugotrajni rat će verovatno dodatno povećati nesigurnost i fragmentirati trgovinskuu i investicionu integraciju regiona.

Izvor: Ekapija

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...