Povoljni krediti i digitalne usluge za agrar – Valuta.rs

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji OTP banka Srbija  pridružila se kao prvi finansijski partner „Digitalnog sela“

Projekat su pokrenuli Delta Holding, Institut BioSens i Mokrin House prošle godine. Predstavlja pionirsku inicijativu u segmentu sveobuhvatne digitalne transformacije ukupne poljoprivredne delatnosti u Mokrinu.

Digitalne bankarske usluge za efikasniju poljoprivredu

Zahvaljujući saradnji, poljoprivrednim proizvođačima koji su članovi „Digitalnog sela“ biće obezbeđen pristup svim agro-uslugama i proizvodima iz portfolia: investicioni krediti, krediti za obrtna sredstva, korišćenje digitalnih servisa banke, ali i brojne mogućnosti finansijske edukacije.

„Digitalno selo“ ima za cilj stvaranje mogućnosti za lakšu, efikasniju i održiviju proizvodnju, veću zaradu poljoprivrednih proizvođača i privlačniji život na selu, sa posebnim fokusom na mlade.

Svesni činjenice da poljoprivreda ima snažan razvojni potencijal, kao i njenog udela u celokupnoj domaćoj ekonomiji, uključivanje OTP banke Srbija, predstavlja dodatni podsticaj ne samo ovom projektu, već i celokupnom srpskom selu.

Predvodnici digitalizacije 

-Sa razvijenom i specijalizovanom ponudom proizvoda i velikim brojem klijenata, OTP banka Srbija veliki značaj pridaje poslovanju u domenu poljoprivrede u Srbiji. Godinama unazad prepoznata je i težnja OTP banke da kreira bankarske proizvode u skladu sa  potrebama svojih klijenata, ali i da doprinese stvaranju podsticajnog finansijskog ambijenta u kome će poljoprivrednici moći da se razvijaju u skladu sa savremenim trendovima poljoprivrednog poslovanja, ali i lokalnim specifičnostima.

„Imajući u vidu da je ključna ideja inicijative „Digitalnog sela“ da kroz specijalno kreiranu softversku platformu pokrije veći deo potreba prosečnog poljoprivrednika u Srbiji, a da je OTP banka jedan od predvodnika digitalizacije u bankarskom sektoru, uključivanje u ovaj projekat bio je potpuno prirodan korak, izjavila je prilikom potpisivanja Memoranduma Marija Popović, članica Izvršnog odbora OTP banke Srbija zadužena za poslove sa privredom.

Mala gazdinstva-veliki značaj

Ona je ukazala da podaci govore da je oko 70 odsto ukupne globalne obradive zemlje u  Srbiji u rukama malih poljoprivrednika, ali da oni na svetskom tržištu učestvuju samo sa 35 odsto proizvoda.

-Nadamo se da ćemo pridruživanjem „Digitalnog sela“ pomoći da se statistika promeni na bolje kao i da ćemo biti u prilici da omogućimo sadržajniji kulturni život u Mokrinu“, podvukla je Marija Popović, članica IO OTP banke Srbija.

Iz kompanije Delta Holding, lidera u oblasti agrara, istakli su značaj podrške velikih kompanija inicijativama od nacionalnog značaja, kao što je „Digitalno selo“. Kao i na značaj razmene znanja u vidu podrške individualnim poljoprivrednim proizvođačima i sinergijski efekat koji se očekuje da će imati priključivanje partnera iz finansijskog sektora za razvoj projekta.

-Cilj je da malim proizvođačima, a pre svega mladima sa sela poljoprivrednu proizvodnju učinimo lakšom, unosnijom i privlačnijom. Veoma nam je drago što se krug partnera širi i verujem da ćemo na ovaj način brže postići željeni cilj“, izjavila je Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica kompanije Delta Holding.

Zahvaljujući ovom sistemu poljoprivrednicima su lako i brzo dostupne osnovne servisne informacije (vremenska prognoza, kursna lista, cene goriva, cene đubriva, cene robe na domaćim i stranim berzama), stručno-savetodavne informacije (obaveštenja o pojavi bolesti i štetočina, kao i preporučene vrste tretmana za suzbijanje istih, preporuke vezane za doziranje unosa veštačkih đubriva, optimalni rokovi za ratarske operacije), satelitski monitoring proizvodnih parcela sa osnovinim pokazateljima, a u narednoj fazi biće obezbeđena i finansijska podrška (upiti za kredite i dobijanje ponude, aplikacija za kredit kroz platformu, zahtevi za ponude polisa osiguranja proizvodnje, ponude za štednju i depozite).

Izvor: Biznis u regionu


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...