Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama – Valuta.rs

U fokusu privrednika koji tokom oktobra planiraju svoje budžete za narednu godinu ovog puta uglavnom nisu investicije i širenje posla, već naprotiv – kako ostvariti što veću uštedu u vremenu rekordne inflacije: kako smanjiti potrošnju energije, svakodnevne inpute, reprogramirati kredite…

Rast cena je globalni problem, pa ništa drugačije nije ni u SAD, gde će krajem ove nedelje biti objavljeni najnoviji podaci o inflaciji. Rezultati bi mogli da podstaknu dalji rast kamatnih stopa koje je Fed već najavio za sledeći sastanak u novembru. Istovremeno, najveće američke banke ove nedelje počinju da objavljuju svoje kvartalne rezultate, a analitičari predviđaju pad prihoda najvećih zajmodavaca. U Beogradu se sredinom nedelje održava regionalna konferencija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu SPLET Tech, dok je za kraj nedelje zakazan sajam fitnesa, velnesa i zdravlja. Republički zavod za statistiku će narednih dana objaviti najnovije podatke o indeksu potrošačkih cena, ali i o izdavačkoj delatnosti i štampi za prethodnu godinu, neposredno pred ovogodišnji sajam knjiga na Beogradskom sajmu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Najnoviji podaci o inflaciji u SAD

U četvrtak bi trebalo da budu poznati najnoviji podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako se još jednom pokaže da rast cena nastavlja galopirajućim tempom, to bi bio dodatni podstrek da “jastrebovi” u Federalnim rezervama insistiraju na daljem podizanju ključnih kamata, možda i oštrijim tempom nego do sada. Tim pre što je izveštaj o novim radnim mestima objavljen u petak pokazao da tržište rada ostaje snažno.

Dok ekonomisti očekuju da će ukupna stopa inflacije biti umerena, prognoze govore da bi bazna inflacija, koja isključuje troškove hrane i goriva, mogla da ubrza u septembru, što bi bio pozitivan signal za Fed da u novembru donese odluku o četvrtom uzastopnom povećanju kamatne stope od 75 baznih poena. Očekuje se i da će podaci o maloprodaji, koji će biti objavljeni u petak, pokazati skroman rast u septembru, pošto se oporavila prodaja automobila.

SPLET Tech konferencija

SPLET Tech, regionalna konferencija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu, biće održana 12. oktobra u MTS dvorani u Beogradu. Ovaj događaj organizuju dva projekta koja podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID): „Preduzmi ideju“, u realizaciji Inicijative „Digitalna Srbija“, i „Srbija Inovira“, koji sprovodi ICT Hub.

Kako navode organizatori, posetioci će kroz različite formate na osam mesta u MTS Dvorani imati priliku da se upoznaju sa svim aktuelnim temama iz oblasti gejminga, virtuelne realnosti, blokčejna, biotehnologije, veštačke inteligencije, medicine, i saznaju kako dobre ideje postaju uspešni preduzetnički poduhvati.

SPLET Tech će na jednom mestu okupiti “sve koji u našem ekosistemu razvijaju inovativna rešenja, plasiraju ih globalno, i na taj način otvaraju nove perspektive za rast”, navodi se u saopštenju organizatora.

Kvartalni rezultati velikih američkih banaka

Velike američke banke u petak će početi da objavljuju svoje kvartalne rezultate, u trenucima ozbiljne zabrinutosti zbog uticaja rasta kamatnih stopa. Četiri najveća zajmodavca u SAD – JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup i Morgan Stanley trebalo bi da saopšte podatke o zaradama u trećem kvartalu pre otvaranja tržišta u petak.

Ekonomisti očekuju da će rezultati pokazati pad neto prihoda, nakon što je volatilnost tržišta pogodila aktivnost investicionog bankarstva, pa su bankari izdvojili više sredstava za rezerve, u slučaju da klijenti budu kasnili sa otplatom. Banke obično zarađuju više kada kamatne stope rastu, ali viši troškovi zaduživanja takođe utiču na potražnju za kreditima.

Analitičari Fitch Ratingsa su u svom izveštaju naveli da očekuju umeren, ali rastući negativan uticaj na kvalitet aktive banaka i rast kredita koji proizilazi iz viših stopa, inflacije i blage recesije u SAD, što poništava neke od prednosti viših kamatnih stopa.

Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja u Beogradu

U Hali 5 Beogradskog sajma 14. i 15. oktobra biće održan Belfis – jedinstveni sajam ove vrste u regionu nastao kao rezultat činjenice da se tržište fitnesa, velnesa i zdravlja sve brže razvija i raste. Nastao je po ugledu na najveće svetske i evropske sajmove, a okuplja najeminentnije instruktore i prezentere iz regiona, veliki broj izlagača – proizvođače i distributere sportske opreme i rekvizita, podova, suplemenata, kompanije koje se bave zdravom ishranom, farmaceutske kuće, fitnes klubove, školice sporta, sportske fakultete, međunarodne organizacije iz sveta fitnesa.

Kako navode organizatori, svi posetioci imaće priliku da u zoni Medical check point provere svoj zdravstveni status i da vežbaju uz bogatu programsku šemu na binama, u zonama za funkcionalni trening, namenskim body & mind radionicama, a najmlađe posetioce BELFIS-a očekuje specijalna dečija sportska zona. Za sve one željne znanja i usavršavanja u fokusu su XII Evropski fitnes kongres, kao i Drugi forum „Turizam i fitnes“.

Novi statistički podaci RZS

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje podatke o indeksima cena ugostiteljskih usluga i proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza, kao i indekse potrošačkih cena za septembar 2022. što će biti dobar pokazatelj kretanja inflacije u prethodnom mesecu. Takođe, saznaćemo i indekse prometa u industriji, kao i podatke o izdatim građevinskim dozvolama u avgustu.

Biće objavljen i mesečni statistički bilten za jul, podaci o siromaštvu i socijalnoj nejednakosti u 2021. godini i informacije o izdavačkoj delatnosti i štampi za prethodnu godinu, neposredno pred ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu koji počinje 23. oktobra.

Izvor: Biznis.rs


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...