OTP dobio zeleno svetlo za preuzimanje Nove KBM – Valuta.rs

Mađarska OTP banka, koja posluje i u Srbiji, uz saglasnost Agencije za zaštitu konkurencije (AVK) Slovenije ispunila je poslednji uslov za zaključenje transakcije preuzimanja Nove KBM, saopšteno je iz te banke.

Prenos vlasništva biće obavljen sledeće nedelje, saznaje nezvanično Bloomberg Adria. Kupoprodajni ugovor za preuzimanje druge po veličini slovenačke banke potpisan je 31. maja 2021. godine, nakon završetka transakcije, koja će uslediti u narednih nekoliko dana. Nova KBM će pristupiti OTP grupi.

„Nakon zaključenja transakcije odmah će početi proces spajanja SKB i NKBM, čime će se stvoriti najveća banka u Sloveniji po kreditima i depozitima“, napisali su.

OTP grupa je ušla na slovenačko bankarsko tržište 2019. godine akvizicijom SKB. Banka je kupoprodajni ugovor potpisala krajem maja prošle godine, ali su regulatori donosili odluke sa zakašnjenjem. Zvanično, cena još nije poznata, a nezvanično se u trenutku potpisivanja ugovora pominjao iznos od približno milijardu evra.

Kada jedno preduzeće stekne kontrolu nad drugom i kada je ukupan godišnji promet u prethodnoj finansijskoj godini premašio 35 miliona evra, a istovremeno godišnji promet kompanije koja se preuzima premašio milion evra, koncentracije se moraju prijaviti Javnoj agenciji Republike Slovenije za zaštitu konkurencije.

Pored stabilnog i profitabilnog poslovanja, OTP grupa želi da aktivno doprinese razvoju slovenačke privrede. Namera je da klijentima ponudi najsavremenije, najbrže i pristupačne finansijske usluge, kako u okviru poslovne mreže, tako i putem naprednih digitalnih kanala. Pored toga, OTP banka će posebnu pažnju posvetiti razvoju brzih kreditnih proizvoda sa realnim uslovima za mala i srednja preduzeća (MSP), koji će doprineti njihovom daljem uspešnom poslovanju i razvoju

OTP grupa namerava da doprinese razvoju slovenačke privrede ne samo u bankarstvu već i u drugim oblastima. Planovi za izgradnju projekta nekretnina Emonika već su dostavljeni nadležnom ministarstvu.

“Na davno zapuštenoj lokaciji u centru Ljubljane planirana je izgradnja hotela, stanova, kancelarija i tržnog centra sa oko 85.000 kvadratnih metara bruto zakupne površine”, navode it OTP banke.


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Valute koje se menjaju u Srbiji

Valute Narodna banka Srbije propisuje koje valute je moguće legalno menjati u Srbiji, a one su: EUR - Evro USD - Američki dolar CHF - Švajcarski franak GBP -...