Omogućeno elektronsko podnošenje registracione prijave za upis založnog prava putem aplikacije „eZaloga”

U okviru projekta „Usluge razvoja i uspostavljanja informacionog sistema za Registar založnog prava” izrađen je novi, moderniji softver za vođenje ovog elektronskog registra, čija je inicijalna verzija uspostavljena još 2005. godine. Uz to, Agencija za privredne registre sada je na svom portalu sa eServisima omogućila i elektronsko podnošenje zahteva putem aplikacije „eZaloga”.

Usluzi „eRegistracija” pristupa se preko Sistema za centralizovano prijavljivanje korisnika Agencije, a sve informacije, sa video i pisanim uputstvom za korisnike, objavljene su na internet stranici Agencije: Usluge/eServisi/eRegistracija u Registru založnog prava.

U Registru založnog prava na pokretnim stvarima i pravima, za prvih devet meseci ove godine, primljeno je 15.363 zahteva, od kojih je usvojeno 12.988 registracionih prijava, odnosno pozitivno je rešeno 89,40% prijava.

U periodu od početka januara do kraja septembra, u Registar je upisano 6.917 založnih prava, što je za 7,20% više nego u istom periodu prošle godine, a registrovanim založnim pravima obezbeđena su potraživanja u iznosu koji je veći od 11 milijardi evra. U Registar je upisano 95,60% ugovornih zaloga, 1,60% založnih prava za obezbeđenje poreskih obaveza, dok 2,90% čine založna prava nastala u sudskom postupku izvršenja i obezbeđenja.

Među predmetima, na kojima je registrovana zaloga, najzastupljena su vozila (35,10%) i to poljoprivredna i različita druga vozila, prava potraživanja, udeli i druga imovinska prava (29,50%), mašine i oprema (22,10%) i životinje (1,40%), dok ostale pokretne stvari čine 11,90%.

  U Leskovcu dodeljena oprema za otpočinjanje ili unapređenje sopstvenog biznisa

Banke su najčešći založni poverioci (72,40%), za kojima slede privredna društva (13,50%), a među poveriocima su i Poreska uprava (2,90%), fizička lica (3,30%), preduzetnici (0,20%) i ostala lica koja ne pripadaju ni jednoj od navedenih kategorija.

U strukturi dužnika, najzastupljenija su privredna društva (50,30%) i fizička lica (40,90%). Preduzetnici su zastupljeni u 7,70% slučajeva. Zalogodavac je u čak 90% slučajeva istovremeno i dužnik obezbeđenog potraživanja.

Po završetku trećeg kvartala, u Registru založnog prava na pokretnim stvarima i pravima bila su aktivna 193.432 založna prava, dok ukupna vrednost potraživanja, koja su njima obezbeđena, iznosi oko 87,5 milijardi evra.

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Popusti za štednju struje u Srbiji

Da li bi popusti za štednju struje mogli da podstaknu krađu struje? Elektroprivreda Srbije trebalo bi da radi i dodatne unakrsne provere, kako ne bi...