Odluku o minimalnoj ceni rada ipak donosi Vlada Srbije do 15. septembra?

Na poslednjem sastanku pregovaračkih timova na kom se razgovaralo o minimalnoj ceni rada za narednu godinu nije došlo do dogovora države, sindikata i poslodavaca. Sve strane ponovo su izložile svoje zahteve i predloge, ali nije došlo do približavanja stavova, te je već sada sasvim izvezno da će poslednju reč o minimalcu kao i prethodnih godina dati Vlada Srbije, potvrdio je za Biznis.rs viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Ristić.

“Na današnjem sastanku ništa nije dogovoreno. Sve strane zadržale su svoje pozicije i nije došlo do približavanja stavova. Kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta na kom će se još jednom razmotriti pozicije svih strana biće održan 1. septembra i najverovatnije će kao i prethodnih godina na kraju Vlada Republike Srbije doneti odluku o minimalnoj ceni rada do 15. septembra”, navodi naš sagovornik.

Sindikati su ostali pri svom zahetevu da minimalna cena rada mora da bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom i usklađena sa inflacijom koja se očekuje do kraja godine.

“Tražili smo da se paralelno sa donošenjem odluke za narednu godinu donese odluka o povećanju minimalne cene rada za preostale mesece u toku ove godine u nekom procentu koji vlada proceni da je moguće da privreda izdrži. Čak nismo ni predlagali procenat povećanja za ovu godinu i mesece koji nam tek predstoje, a koji će biti vrlo teški za one koji imaju minimalnu zaradu. To je ono što smo predlagali i pri tome smo ostali”, navodi Ristić.

Prema njegovim rečima, ovaj zahtev je odbijen iako je utemeljen na Zakonu o radu, koji propisuje da minimalna zarada treba da obezbedi pokriće egzistencijalnih potreba zaposlenog.

“Sa ovim nivoom inflacije ona zarada koja je utvrđena u septembru prošle godine (35.012 dinara) apsolutno ne može da obezbedi to pokriće. Zbog toga smo predložili da se u skladu sa zakonom obezbedi povećanje minimalne zarade i to odmah, a ne da se čeka januar sledeće godine”, kaže on.

Ristić ukazuje da poslodavcima predlog države u vidu poreskog rasterećenja odgovara i da je nakon ovog sastanka ostalo samo da se precizira koji će iznos smanjenja doprinosa država ponuditi.

“Mislim da je predlog predstavnika vlade da se minimalna zarada uredi na nivou od oko 40.000 dinara za poslodavce prihvatljiv zajedno da predlogom da se poveća neoporezivi iznos za 12,5 odsto i sa dodatnim obećanjem da se doprinosi dodatno ‘relaksiraju’. Mislim da je to nešto što praktično amortizuje povećanje minimalne zarade i da su zapravo oni na dobitku”, ističe Ristić.

S obzirom na tok pregovora, on kaže da je već sasvim izvesno da će vlada iskoristiti zakonsku mogućnost da sama odredi nivo minimalne cene rada i da je već sasvim izvesno da će minimlac za narednu godinu biti 40.000 dinara.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...