Od subote Javni izvršitelji poskupljuju svoje usluge

Ministarka pravde propisala je izmene Javnoizvršiteljske tarife prema kojima vrednost boda raste sa sadašnjih 120 na 150 dinara, bez PDV-a. Pošto se sve naknade za rad izvršitelja iskazuju u bodovima, proizilazi da će sve usluge – biti skuplje.

Ove izmene objavljene su u Službenom glasniku 24. februara, a na snagu stupaju 4. marta. „Nova tarifa se primenjuje na postupke izvršenja i obezbeđenja koji su pokrenuti od dana stupanja ove tarife na snagu“, stoji u objavljenim izmenama.

Osim skupljeg boda za 30 dinara, u novoj Javnoizvršiteljskoj tarifi uvećan je i broj bodova za jednu uslugu.

Umesto 2,5 boda, što je 300 dinara bez PDV, za uslugu dostavljanja poštom strankama, učesnicima u postupku i sudu, po novom će tarifa biti 3,5 bodova, što je 525 dinara bez PDV, za uslugu koja, po novom obuhvata – dostavljanja poštom strankama, učesnicima u postupku, sudu, državnim organima, pravnim licima, preduzetnicima i imaocima javnih ovlašćenja.

To je povećanje, u dinarima – za 75 odsto.

Naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta sa utvrđenim brojem bodova određena je u tarifnom broju 1. ove tarife.

Iznos bodova za ove naknade – koje zavise od vrednosti postupka – nije se menjala. Ali će bod od 4. marta biti skuplji za 30 dinara i iznosiće 150 dinara, kao i za sve druge usluge.

„Naknada za pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta u postupku dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka iznosi 20 odsto naknade određene tarifnim brojem 1. ove tarife, koja ne može biti manja od 2000 dinara“, stoji u Javnoizvršiteljskoj tarifi.

Kolike su nagrade?

Izvršiteljima sleduje i nagrada za uspešnost sprovođenja izvršnog postupka i postupka obezbeđenja.

Koji iznos nagrade će dobiti, utvrđeno je tarifnim brojem 3.

„Naknada za uspešnost sprovođenja postupka dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka iznosi 50 odsto naknade određene tarifnim brojem 3. ove tarife“, stoji u Javnoizvršiteljskoj tarifi.

Inače, naknada za rad javnog izvršitelja određuje se tako što se broj bodova pomnoži sa vrednošću boda i uveća za porez na dodatu vrednost, ukoliko je javni izvršitelj obveznik plaćanja PDV-a u skladu sa zakonom.

Trenutna javnoizvršiteljska tarifa na snazi je od 1. januara 2020. godine, a nova stupa na snagu 4. marta 2023.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako će se kretati tržište automobila u 2023. godini?

Aktuelna situacija u svetu i porast cena polovnjaka u prošloj godini uticali su da veliki broj potencijalnih kupaca odloži svoju odluku ili čak potpuno...