Od prvog januara makedonske banke dobijaju konkurenciju

Od početka naredne godine, pored banaka, usluge platnog prometa u Severnoj Makedoniji moći će da pružaju i platne institucije, štedionice, institucije za elektronski novac.

Za obavljanje platnog prometa građani i privreda, odnosno pravna i fizička lica, moći će da otvaraju račune kod platnih institucija i institucija za elektronski novac. Sredstva pravnih i fizičkih lica na ovim računima neće predstavljati depozite i na njih se neće obračunavati i plaćati kamata.

Takođe, sredstva u platnim institucijama i institucijama za elektronski novac biće zaštićena, tako što će se čuvati na posebnim računima u makedonskoj centralnoj banci, u poslovnim bankama ili štedionicama, i neće ulaziti u stečajnu ili likvidacionu masu u slučaju prestanka rada ustanove ili banke i štedionice u kojoj se čuvaju.

Makedonski mediji navode da će to doprineti boljoj zaštiti prava korisnika platnih usluga, a posebno fizičkih lica, ujednačavanjem sadržaja okvirnih ugovora koje zaključuju sa pružaocima platnih usluga i obavezama pružalaca platnih usluga da im obezbede jasne i blagovremene informacije o platnim uslugama koje nude i uslovima za njihovo izvršenje.

Posebno značajna novina za potrošače biće lakše poređenje naknada za usluge vezane za platni račun. U tu svrhu centralna banka će objaviti listu 11 najreprezentativnijih usluga platnog računa koje potrošači najčešće koriste. U cilju jasnijeg predstavljanja usluga koje se nude potrošačima i njihove uporedivosti, pružaoci platnih usluga će biti u obavezi da, pre zaključenja okvirnog sporazuma za korišćenje platnih usluga, potrošaču dostave informativni dokument o naknadama za usluge. Istovremeno, biće u obavezi da Narodnoj banci dostave podatke o naknadama za najreprezentativnije usluge koje će ponuditi potrošačima. Ti podaci biće objavljeni na sajtu Narodne banke, što će pomoći potrošačima da lakše uporede naknade koje nude različiti pružaoci ovakvih usluga.

  Kreditiranje u regionu dostiglo vrhunac, banke postaju opreznije – Valuta.rs

Izvor: Kapital.mk

Foto: Mufid Majnun, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...