Od 1. januara cigarete u Srbiji u “novom ruhu”

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda od 1. januara 2023. godine na tržište će moći da stave samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno cigarete koje se same gase ako se aktivno ne povlači dim pre nego što izgore celom dužinom.

Ova zakonska obaveza predviđena je Pravilnikom o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda i prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

“Novi pravilnik je rezultat usklađivanja propisa Republike Srbije sa propisima Evropske unije i primene standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda. Ovaj standard se odnosi na karakteristike i metode ispitivanja zapaljivosti cigareta. Naime, ovim izmenama biće povećana bezbednost od požara, koji mogu da izazovu nesavesni potrošači cigareta, jer će se cigarete same ugasiti ukoliko se ne povlači dim”, kaže za Biznis.rs sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović.

Na pitanje šta novi pravilnik znači za proizvođače i duvanske kompanije i donosi li neke novine u samom procesu proivodnje naš sagovornik objašnjava da proizvođači duvanskih proizvoda u Srbiji već koriste ovaj papir za proizvodnju cigareta koje su namenjene izvozu pre svega u zemlje EU, gde se ovaj standard već godinama primenjuje.

“Tako da će proizvođači cigareta lako uskladiti svoju proizvodnju do januara iduće godine. Potrošači neće osetiti nikakve promene, osim što će imati manju mogućnost da izazovu požar bacanjem opušaka neiskorišćene cigarete”, zaključuje Bogunović.

od 1. januara cigarete u srbiji u “novom ruhu”
Foto:TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda imaju zakonsku obavezu da od 1. januara sledeće godine ispune dva nova zahteva predviđena Pravilnikom o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda.

“U skladu sa zahtevima za bezbednost od požara koji se odnose na cigarete, duvanski proizvodi će, pre plasmana na tržiše Republike Srbije, morati da ispune standarde SRPS EN ISO 12863:2018 (Standardna metoda ispitivanja za ocenjivanje mogućnosti paljenja cigareta) i SRPS EN 16156:2018 (Cigarete – Ocenjivanje mogućnosti paljenja – Zahtevi za bezbednost)”, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...