Niški aerodrom će moći da primi i do 70 metara duge avione nakon rekonstrukcije

niški aerodrom će moći da primi i do 70 metara duge avione nakon rekonstrukcije niški aerodrom će moći da primi i do 70 metara duge avione nakon rekonstrukcije

Foto: Youtube printscreen

Projektant NEO Aerodromes engineering Beograd poverio je preduzeću Envico sprovođenje postupka procene uticaja na životnu sredinu tj. izradu zahteva za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta proširenja postojeće platforme na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, za potrebe investitora Aerodromi Srbije.

Ovaj zahtev trenutno se nalazi na javnom uvidu, a u njemu se ističe da se planiranim proširenjem platforme obezbeđuje povećanje kapaciteta aerodroma, prenosi eKapija.

„Nova platforma konstruktivnim i eksploatacionim karakteristikama omogućava prihvat najvećeg vazduhoplova kodnog slova E, uz uspostavljanje bezbednosti saobraćaja i neometanog procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i robe“, pojašnjeno je u saopštenju.

Dodaje se da avione kodnog slova E karakteriše dužina od 63,69 do 70,67 metara i raspon krila od 52 do 65 metara.

U okviru projekta planira se proširenje pristanišne platforme ka južnoj, zapadnoj i istočnoj strani. Obuhvat projekta uključuje rekonstrukciju i izgradnju elektroinstalacija za potrebe osvetljenja platforme i izgradnju sistema atmosferske kanalizacije sa retenzijom.

Postojeća platforma zauzima površinu od 2,75 hektara. Planirano proširenje platforme zauzima površinu od 8,75 ha, što predstavlja proširenje od približno 70 odsto. Platforma se pruža paralelno sa poletno-sletnom stazom, i sa njom je povezana rulnom stazom. Funkcija platforme je parkiranje i opsluživanje vazduhoplova na četiri parking pozicije. Postojeća platforma sadrži i servisnu stazu između parking pozicija i terminala. Trenutno se na platformi nalazi fleksibilna kolovozna konstrukcija.

  Kurs, kursne liste, provizije

Projektom je predviđeno rušenje dela postojećeg stanja površine 6.657 m2, a nakon toga se dograđuje ista površina. Projektovano proširenje platforme iznosi 81.049,70 m2, a ukupna površina proširene platforme iznosi 113.294,53 m2.

Novoprojektovanim stanjem predviđena je rekonstrukcija postojeće platforme i njeno proširenje:

  • Instalacija osvetljenja avio platforme
  • Sistem svetlosnog obeležavanja
  • Pumpna stanica nove atmosferske kanalizacije

Iz eKapije podsećaju da je nedavno pomoćnik direktora Aerodroma Srbije Živojin Tasić izjavio da će nova zgrada terminala na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu biti u potpunosti završen do kraja aprila naredne godine.

On je dodao da će odmah po završetku gradnje nove zgrade biti rekonstruisana i proširena postojeća zgrada sa terminalima, a ti radovi biće završeni do kraja marta 2024. godine.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...

Građani sve manje koriste dozvoljeni minus

Čini se da je većina građana shvatila da je najneisplativija vrsta kredita – dozvoljeni minus, pa ovaj bankarski proizvod sve racionalnije koriste.Prema poslednjem podatku...

Banke dužne da primenjuju zvanični srednji kurs pri kupovini deviza s posebnih namenskih računa

Srednji kurs Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici doneo Odluku o dopuni Odluke o uslovima i načinu rada deviznog tržišta. Tako je utvrđeno da...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x