Niški aerodrom će moći da primi i do 70 metara duge avione nakon rekonstrukcije

niški aerodrom će moći da primi i do 70 metara duge avione nakon rekonstrukcije niški aerodrom će moći da primi i do 70 metara duge avione nakon rekonstrukcije

Foto: Youtube printscreen

Projektant NEO Aerodromes engineering Beograd poverio je preduzeću Envico sprovođenje postupka procene uticaja na životnu sredinu tj. izradu zahteva za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta proširenja postojeće platforme na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, za potrebe investitora Aerodromi Srbije.

Ovaj zahtev trenutno se nalazi na javnom uvidu, a u njemu se ističe da se planiranim proširenjem platforme obezbeđuje povećanje kapaciteta aerodroma, prenosi eKapija.

„Nova platforma konstruktivnim i eksploatacionim karakteristikama omogućava prihvat najvećeg vazduhoplova kodnog slova E, uz uspostavljanje bezbednosti saobraćaja i neometanog procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i robe“, pojašnjeno je u saopštenju.

Dodaje se da avione kodnog slova E karakteriše dužina od 63,69 do 70,67 metara i raspon krila od 52 do 65 metara.

U okviru projekta planira se proširenje pristanišne platforme ka južnoj, zapadnoj i istočnoj strani. Obuhvat projekta uključuje rekonstrukciju i izgradnju elektroinstalacija za potrebe osvetljenja platforme i izgradnju sistema atmosferske kanalizacije sa retenzijom.

Postojeća platforma zauzima površinu od 2,75 hektara. Planirano proširenje platforme zauzima površinu od 8,75 ha, što predstavlja proširenje od približno 70 odsto. Platforma se pruža paralelno sa poletno-sletnom stazom, i sa njom je povezana rulnom stazom. Funkcija platforme je parkiranje i opsluživanje vazduhoplova na četiri parking pozicije. Postojeća platforma sadrži i servisnu stazu između parking pozicija i terminala. Trenutno se na platformi nalazi fleksibilna kolovozna konstrukcija.

Projektom je predviđeno rušenje dela postojećeg stanja površine 6.657 m2, a nakon toga se dograđuje ista površina. Projektovano proširenje platforme iznosi 81.049,70 m2, a ukupna površina proširene platforme iznosi 113.294,53 m2.

Novoprojektovanim stanjem predviđena je rekonstrukcija postojeće platforme i njeno proširenje:

  • Instalacija osvetljenja avio platforme
  • Sistem svetlosnog obeležavanja
  • Pumpna stanica nove atmosferske kanalizacije

Iz eKapije podsećaju da je nedavno pomoćnik direktora Aerodroma Srbije Živojin Tasić izjavio da će nova zgrada terminala na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu biti u potpunosti završen do kraja aprila naredne godine.

On je dodao da će odmah po završetku gradnje nove zgrade biti rekonstruisana i proširena postojeća zgrada sa terminalima, a ti radovi biće završeni do kraja marta 2024. godine.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...