Ne platiš račun za mobilni, ne možeš da dobiješ kredit u banci

Ako niste platili račun za telefon banka će imati pravo da vam ne odobri kredit. Takođe, ako Kreditni biro u banci ima registrovana neka vaša dugovanja, mobilni operator može da odbije potpisivanje ugovora sa vama – to su ukratko, moguće posledice novih pravila i novog Zakona o elektronskim komunikacijama koji je nedavno usvojen. Na to su ukazali iz Udruženja za zaštitu potrošača “Efektiva”.

Naime, krajem aprila Skupština Srbije usvojila je novi Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, a sporan je član 127 koji omogućava razmenu podataka između kreditnog biroa i operatora mobiln telefonije.

On, između ostalog, podrazumeva da mobilni operator sada može da se obrati Kreditnom birou da provere da li korisnik ima nekih dugovanja dužih od 60 dana prema banci.

To im omogućava da obezbede informaciju da li je neko „nesiguran platiša“, što bi bio povod da operator ne želi da zaključi ugovor sa nekim.

Istovremeno, to može da uradi i banka.

Ukoliko korisnik ima zabeleženih dugovanja prema operateru, to može da bude takođe povod za negativan odgovor banke prilikom procesa odobrenja kredita.

Jovan Ristić iz Udruženja za zaštittu potrošača „Efektiva“ u izjavi za Novu kaže da se sa usvajanjem ovog zakona pokušalo još 2017. godine, ali bezuspešno.

„Mobilni operator sada može da se obrati Kreditnom birou da vidi da li ti imaš nekih dugovanja dužih od 60 dana prema banci i da kaže ti si nesiguran platiša, mi ti nećemo odobriti da zaključiš ugovor sa nama. Mogu da ti kažu nećemo. Istovremeno, to može da uradi banka da ti kaže, nećemo da ti damo kredit zato što ti imaš dugove za mobilni telefon“, kaže Ristić.

Novi Zakon se odnosi i na kupovinu mobilnih brojeva

Naime, kako su pojasnili iz Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija uvodi se registracija pripejd pretplatnika mobilnih korisnika u Republici Srbiji u cilju postizanja veće sigurnosti građana, a građanima je ostavljena mogućnost da i ovu registraciju obave elektronski preko Portala eUprava

Svi pripejd korisnici uskoro će morati da ostave svoje lične podatke, uključujući ime i prezime, ali i JMBG ili broj lične karte i pasoša

Očekuje se da će pravilnik biti usvojen u narednih šest meseci, nakon čega će operaterima biti ostavljen period od godinu da započnu proces registracije.

Pored toga, novi zakon obavezuje operatore da svojim korisnicima izdaju račune u elektronskom obliku.

Zbog brojnih zloupotreba, srpske bezbednosne službe su još 2013. godine pokrenule inicijativu da se SIM kartice kupuju uz ličnu kartu.

Izvor: Nova.rs
Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...

Hipoteka – Evidencija, karakteristike i korisne informacije !

Hipoteka je pravo na nepokretnosti. To pravo omogućava poveriocu (banci) da, usled neispunjavanja obaveza dužnika, zapleni nepokretnost i izvrši naplatu svojih potraživanja putem prodaje...