Najbolje furune u Srbiji se prave od domaće cigle i blata

Nekada je u svakom selu postojao po jedan majstor koji je znao da od samo prirodnih materijala sazida kućicu u kojoj nastaju specijaliteti prste da poližeš

Iako ih je u današnje vreme sve manje, furune su nekada bile neizostavan deo svakog domaćinstva, a ukoliko bi vas put naveo kroz srpska sela na svakom ćošku ste mogli da vidite malu zidanu kućicu koja se puši.

Nekada je u svakom selu postojao i po jedan majstor koji je znao da bez grama gvožđa i samo od prirodnih materijala sazida kućicu u kojoj nastaju specijaliteti prste da poližeš.

Sada se oni mogu nabrojati na prste jedne ruke, a jedan od poslednjih Mohikanaca ovog zanata je Miroslav Žužović.

– Prvu sam furunu sagradio za moju dušu, da imam gde prase da okrenem, za koju nisam dobio odobrenje ni od oca, a ni od komšija da se to tako radi. Morali smo da je prepravljamo i dorađujemo te davne 1984. godine, ali ta moja furuna i do danas radi besprekorno. Iz nje je izašlo na hiljade pečenih prasića – priča Žućo.

Ostao je dosledan tome, da se pećnice prave od materijala kojim su se furune gradile vekovima unazad, od pečene cigle i blata.

Furune  od pečene cigle i blata

– Zna stari narod šta je najbolje. Najbolje je da je cigla koju ugrađujemo nepečena i zdrava, starinska prava. Pa se to sve zajedno sjedini, pa se peče i po nekoliko sati. Pomoću gline, mi na furuni sve hermetički zatvorimo, jer ne sme da ima propust i da para ili toplota prolazi. Onda ide lakši deo, da ispunim gazdine želje, kolikih će dimenzija i u zavisnosti koje želi najveće prase ili jagnje da stavi – dodaje.

Kako u svemu postoje standardi, tako i u ovom zanatu. Prosečna visina svodova mora biti oko 120 centimetra i potrebna je prava veština ozidati nakrenut zid.

– Kada se radi ovaj posao, to ne sme da se suši, zato ga ubrzavamo, savijamo letvice koje gazda spremi, kao podlogu da se slučajno građevina ne bi obrušila. Na osnovu mog iskustva kada se sve to uklopi, ja dajem garanciju na vek trajanja od 50 godina – poručuje ovaj vremešni majstor.

Izvor: Rina

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Kako će se kretati tržište automobila u 2023. godini?

Aktuelna situacija u svetu i porast cena polovnjaka u prošloj godini uticali su da veliki broj potencijalnih kupaca odloži svoju odluku ili čak potpuno...