Na Produktnoj berzi bez značajnije promene cena

Nedelju za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu obeležili su stabilan cenovni nivo žitarica i rast cene soje. Ukupno je prometovano 7.655 tona robe, čija finansijska vrednost je dostigla 316.179.500,00 dinara.

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje najviše su realizovani ugovori za kukuruz sa produženim lagerom tokom septembra. Veće interesovanje kupaca za kupovinu ove žitarice primetno je bilo krajem nedelje. Ugovori su zaključivani u cenovnom rasponu od 34,00 do 34,30 din/kg bez PDV-a.

Ponderisana cena iznosila je 34,02 din/kg bez PDV-a (33,96 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju minimalna promena od +0,19 odsto, piše u izveštaju s berze.

na produktnoj berzi bez značajnije promene cena
Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 14.8. – 19.8.2022. godine/Izvor: Produktna berza

Kao i tokom prethodne nedelje, nastavljena je pojačana tražnja za pšenicom sa 11,5-12 odsto proteina. Zabeležena je veća tražnja u odnosu na ponudu. Ugovori za pšenicu realizovani su u cenovnom rasponu od 36,00 do 36,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 35,79 din/kg bez PDV-a (36,02 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodni podatak predstavlja blagi silazni trend od -0,64 odsto.

Ponude pšenice sa boljim parametrima kvaliteta nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje.

Na tržištu soje bila je prisutna slabija ponuda. Kupci su bili na nešto nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu, te je tržište bilo mirnije.

  Banke dužne da primenjuju zvanični srednji kurs pri kupovini deviza s posebnih namenskih računa

Početkom nedelje soja se trgovala po ceni od 81,50 din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje ugovor bio zaključen na 81,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 81,58 din/kg bez PDV-a (80,67 din/kg sa PDV-om), što je rast od 1,13 odsto, saopšteno je iz Produktne berze.

Stočnim ječmom, u zavisnosti od parametara kvaliteta, trgovalo se od 33,30 do 33,50 din/kg bez PDV-a, ruska urea, 25/1, trgovana je po ceni od 765,00 evra po toni (89,80 din/kg bez PDV-a), dok se tražnja suncokretovog zrna novog roda kretala u cenovnom rasponu od 535,00 do 540,00 evra po toni, međutim ponude nije bilo.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Srpske škole se pripremaju za digitalno doba uprkos pandemiji COVID-19

Srpske škole se pripremaju za digitalno doba, za Srbiju digitalno obrazovanje transformiše svoje škole kako bi zemlja učinila ekonomski otpornijom – i suočila se...

Kako kupiti akcije stranih kompanija

Kako kupiti akcije stranih kompanija u Srbiji i da li se uopće isplati ulagati u akcije saznajte u ovom počnom tekstu gde pišemo a...
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x