Na Produktnoj berzi bez značajnije promene cena

Nedelju za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu obeležili su stabilan cenovni nivo žitarica i rast cene soje. Ukupno je prometovano 7.655 tona robe, čija finansijska vrednost je dostigla 316.179.500,00 dinara.

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje najviše su realizovani ugovori za kukuruz sa produženim lagerom tokom septembra. Veće interesovanje kupaca za kupovinu ove žitarice primetno je bilo krajem nedelje. Ugovori su zaključivani u cenovnom rasponu od 34,00 do 34,30 din/kg bez PDV-a.

Ponderisana cena iznosila je 34,02 din/kg bez PDV-a (33,96 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju minimalna promena od +0,19 odsto, piše u izveštaju s berze.

na produktnoj berzi bez značajnije promene cena
Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 14.8. – 19.8.2022. godine/Izvor: Produktna berza

Kao i tokom prethodne nedelje, nastavljena je pojačana tražnja za pšenicom sa 11,5-12 odsto proteina. Zabeležena je veća tražnja u odnosu na ponudu. Ugovori za pšenicu realizovani su u cenovnom rasponu od 36,00 do 36,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 35,79 din/kg bez PDV-a (36,02 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodni podatak predstavlja blagi silazni trend od -0,64 odsto.

Ponude pšenice sa boljim parametrima kvaliteta nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje.

Na tržištu soje bila je prisutna slabija ponuda. Kupci su bili na nešto nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu, te je tržište bilo mirnije.

  Banke dužne da primenjuju zvanični srednji kurs pri kupovini deviza s posebnih namenskih računa

Početkom nedelje soja se trgovala po ceni od 81,50 din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje ugovor bio zaključen na 81,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 81,58 din/kg bez PDV-a (80,67 din/kg sa PDV-om), što je rast od 1,13 odsto, saopšteno je iz Produktne berze.

Stočnim ječmom, u zavisnosti od parametara kvaliteta, trgovalo se od 33,30 do 33,50 din/kg bez PDV-a, ruska urea, 25/1, trgovana je po ceni od 765,00 evra po toni (89,80 din/kg bez PDV-a), dok se tražnja suncokretovog zrna novog roda kretala u cenovnom rasponu od 535,00 do 540,00 evra po toni, međutim ponude nije bilo.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...