Mladi u Srbiji iz roditeljskog doma odlaze sa 31,4 godine

Mladi u Srbiji iz roditeljskog doma odlaze sa 31,4 godine, ženska deca se osamostaljuju u proseku sa 28,9 godina, dok je kod muške to nešto kasnije – sa 33,9 godina, objavio je danas Eurostat.

U celoj EU prosek godina u kojima mladi odlaze iz porodične kuće je 26,5, ali on dosta varira od države do države.

Srbija nije u EU, ali ako se uporedi sa zemljama Unije, jedino u Hrvatskoj i Portugalu mladi kasnije napuštaju dom nego u našoj zemlji.

U Portugalu deca dom napuštaju u proseku sa 33,6, a u Hrvatskoj sa 33,3 godine.
Mladi u Slovačkoj odlaze od kuće sa 30,9 godina, Grčkoj sa 30,7 godina i Bugarskoj 30,3 godine, dok je u ostalim zemljama prosek godina u kojima mladi napuštaju porodično gnezdo niži.

U Švedskoj je najniži, jer tamo mladi odlaze sa svega 19 godina – devojčice čim napune 18, dečaci sa 19 godina i dva meseca.

Prosek godina u Finskoj je 21,2, Danskoj 21,3, a Estoniji 22 godine i sedam meseci.

U većini zemalja na severu i zapadu Evrope mladi su u proseku napuštali roditeljski dom u ranim i srednjim dvadesetim, dok je u južnim i istočnim zemljama prosečna starost bila u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim.

Muškarci su, u proseku, napuštali roditeljsko domaćinstvo sa 27,4 godine, a žene sa 25,5 godina, navodi se na sajtu Eurostata.

  Poreski skandal u Japanu – profit 46 milijardi dolara, porez nula

Ovaj trend je primećen u svim zemljama, odnosno mlade žene su u proseku napuštale roditeljsko domaćinstvo ranije od mladića.

Muškarci su u proseku napuštali roditeljski dom posle 30. godine u 11 zemalja EU (Hrvatska, Portugal, Slovačka, Bugarska, Grčka, Slovenija, Italija, Malta, Španija, Rumunija i Poljska), dok je u slučaju žena to bilo u samo dve zemlje Portugalu i Hrvatskoj.

Najveći jaz među polovima je u Rumuniji, gde su mladi muškarci poršle godine odlazili iz doma sa 30,3 godine, a žene sa 25,6 godina, u Bugarskoj je taj jaz 3,5 godine.

S druge strane, Švedska, Danska i Irska zabeležile su najmanji jaz između mladih muškaraca i žena koje napuštaju roditeljski dom, od svega četiri, pet i devet meseci.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...