Mladi ne žele da rade „prljave“ poslove

Već godinama je problem mali broj učenika koji se upisuju u trogodišnje škole, odnosno na zanate. U bliskoj budućnosti ćemo biti suočeni sa nedostatkom molera, zidara, tesara, ali i obućara i brodomehaničara, nećemo imati one koji će da grade kuće.

Niko neće da bude prašnjav i da uprlja ruke – svi bi u gimnazije i da posle rade u kancelariji. Ovako, otprilike, izgleda slika našeg srednjeg obrazovanja ako se ukrste podaci o interesovanju maturanata u ovom upisnom roku u srednje škole, piše Politika.

Prema podacima Ministarstva prosvete, posle prvog roka ostalo je čak 16.000 slobodnih mesta, mahom u područjima mašinstvo i obrada metala, geologija, rudarstvo i metalurgija, poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, kao i u tekstilstvu i kožarstvu.

Možda će neki podaci delovati čudno, ali praznih klupa ostalo je čak i u Beogradu u školama koje obrazuju đake za buduće konobare, kuvare, turističke tehničare… Đaci ne žele ni u mesare, pekare, stolare, obućare, cvećare, frizere, poslastičare, drvorezbare, keramičare, električare, vinogradare… Već letimičan pogled na ova zanimanja jasno govori u kojim područjima će u budućnosti biti problema na tržištu rada.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić ističe za Politiku da se zanati u Srbiji gase. U Beogradu se za molera ove godine upisalo svega 10 učenika, a za zanimanje obućar samo jedan đak.

„Već godinama je problem mali broj učenika koji se upisuju u trogodišnje škole, odnosno na zanate. U bliskoj budućnosti ćemo biti suočeni sa nedostatkom molera, zidara, tesara, ali i obućara i brodomehaničara, nećemo imati one koji će da grade kuću ili da armiraju i rade tesarske poslove”, upozorava Antić.

Prema njegovim rečima, upisna politika ove školske godine donela je „frapantne i zabrinjavajuće” podatke.

„Postavlja se pitanje celoj branši da li se na ovaj način ukida građevinski smer, i to u trenutku kada se u našoj zemlji gradi kao nikad do sada. Da li to znači da ćemo u narednom periodu uvoziti radnu snagu građevinskog profila iz zemalja trećeg sveta poput Indije, Pakistana, Filipina, Malezije”, pita Antić.

Kako kaže, i smer dekorater zidnih površina (moler) jeste pred gašenjem, pa se postavlja pitanje ko će da kreči i radi dekoraciju zidova. Kožarstvo i brodarstvo su na izdisaju takođe. Govoreći o poljoprivrednoj struci, Antić upozorava da i ta zanimanja u srednjem obrazovanju u potpunosti odumiru, a mašinstvo je takođe deficitaran obrazovni profil.

Prema podacima prosvetnih vlasti, trogodišnje škole upisuje oko 15 odsto đaka, gimnaziju skoro 30, a četvorogodišnje srednje nešto manje od 60 odsto dece.

Škole se dovijaju kako znaju i umeju u pokušaju da privuku više đaka. Tako je Zajednica mašinskih škola Republike Srbije pokrenula akciju sa auto-servisima Srbije gde obilaze škole i objašnjavaju deci koje su dobrobiti zanata.

Prema rečima Siniše Kojića, predsednika Zajednice mašinskih škola Srbije, među najtraženijima su bravari-zavarivači, mehaničari motornih vozila, industrijski mehaničari, operateri mašinske obrade. Posao mladi dobijaju već sa 17, 18 godina.

Osim činjenice da učenici nemaju dovoljno informacija o traženim zanimanjima, profesori kažu da kroz razgovore sa roditeljima shvataju da postoji i strah, jer deca rade sa potencijalno opasnim mašinama, iako su i u školskim radionicama i u kompanijama rizici svedeni na minimum.

Ono što se tokom kampanje pokušava, jeste da se đacima objasni da školovanje za zanatliju ne znači i kraj njihovog obrazovanja, da nije tačno da zanate upisuju samo loši đaci, kao i da zanatstvo nije samo fabrika gde su radile njihove babe i dede, već moderni pogoni 21. veka sa daleko boljim uslovima rada.

U dualnom obrazovanju 8.000 učenika

U želji da mlade privuku zanatima i zanimanjima kojih nema na birou za nezaposlene, Srbija od 2002. godine, prvenstveno uz pomoć vlade Nemačke i GIZ-a, radi na reformi srednjeg stručnog obrazovanja. Osim iz Nemačke, najveća podrška prosvetnim vlastima i Privrednoj komori Srbije stiže i iz Austrije i Švajcarske.

Najznačajniji pomaci načinjeni su 2013. godine, a naša zemlja je prva u regionu usvojila Zakon o dualnom obrazovanju 2017. godine. To znači da đaci teoriju stiču u školi, a praktične veštine u kompanijama, u koje se na kraju i zapošljavaju. Trenutno, prema podacima Privredne komore Srbije, u model dualnog obrazovanja uključeno je 700 kompanija, a 8.000 učenika u 150 škola se obrazuju u 52 obrazovna profila.


biznis.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kupoprodajni ugovor za auto

Šta je kupoprodajni ugovor za auto? Kupoprodajni ugovor za auto je pravni dokument koji služi kao formalni dogovor između prodavca i kupca pri kupovini ili...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...