Minimalac će biti 40.000 dinara

Procentualno povećanje minimalne zarade je 14,3 odsto, kaže ministar finansija Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali je na konferenciji za novinare u Palati Srbija saopštio da će od 1. januara 2023. godine minimalna cena rada biti 230 dinara po satu. To daje prosečnu mnimalnu mesečna zarada do 40.020 dinara.

– To je procentualno povećanje od 14,3 odsto. Dakle, najveće procentualno povećanje minimalne zarade ikada. Ovde smo pokušali da balansiramo zahtev Sindikata i zahtev poslodavaca – rekao je Mali posle sednice Socijalno-ekonosmkog saveta na kojoj su predstavnici Vlade Srbije pregovarali sa predstavnicima poslodavaca i sindikata.

Odluku od minimalcu i ovoga puta je donela Vlada, jer poslodavci i sindikati nisu uspeli da usaglase dijametralno suprotstavljene stavove.

Reprezentativini sindikati, Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, tražili su da se minimalac poveća mnogo više, kako bi zaista pratio inflaciju i realne osnovne troškove života koje imaju oni sa najnićim platama. Njihov predlog je išao i do toga da minimalna zarada bude u protivvrednosti 400 evra.

Poslodavci su nudili do 40.000 dinara ali uz znatne olakšice države na planu smanjenja opterećenja plate porezima i doprinosima.

– Povećanje minimalne zarade povećava trošak poslodavaca za ukupno 41 milijardu dinara, dakle 350 milina evra godišnje – rekao je Mali.

  Redizajnirana novčanica od 100 dolara puštena u opticaj

Najavio je da će od 1.januara neoporezivi deo zarade iznositi 20.712 dinara i da će se umanjiti doprinos za penziono invalidsko osiguranje za jedan procenti poen.

– Minimalna cena rada je ekonomska kategorija, to nije socijalna kategorija. Minimalna cena rada je obaveza poslodavca da isplaćuje tu zaradu kako ne bi bilo otpuštanja i manje radnih mesta – rekao je Mali.

IIstakao je da će inflacija naredne godine biti oko 8,7 odsto i da povećanje zarade, donekle pokriva povećanje inflacije.

„Minimalna potrošačka korpa nije merilo“

Predstavnici ova dva sindikata su i danas pre sednice SES zatražili da se minimalna cena rada poveća, i za period do kraja godine, na 43.000 dinara a potom određuje za 2023. na svakih šest meseci.

Sindikalci su izneli podatke po kojima je minimalna potrošačka korpa u junu 2021. godine bila nešto preko 39.334 dinara, u junu ove godine više od 44.346 dinara, a u septembru je stigla do 50.197 dinara.
Najavili su da će u slučaju da njihovi zahtevi ne budu usvojeni pozvati svoje članstvo na generalni strajk i proteste.

Krajem avgusta i grupa od 18 nevladinih organizacija i Ujedinjeni sindikati Srbije „Sloga“ uputila je pismo Vladi, nadležnim ministarstvima i Uniji poslodavaca Srbije u kome su objasnili da zvanična minimalna potrošačka korpa nije pravo merilo.

  Radivoj Korać i zvanično u košarkaškoj Kući slavnih

– Da minimalna potrošačka korpa nije dobar parametar govori nam i njen sadržaj. Naime, po trenutnoj kalkulaciji ona podrazumeva da tročlana porodica ima na raspolaganju svega 660 dinara za hranu dnevno. Ona podrazumeva i da tročlana porodica mesečno raspolaže sa 128 dinara za obrazovanje i 1.500 dinara za troškove zdravstva – rečeno je u pismu.

Izvor: 24sedam.rs

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...