Mala i srednja preduzeća sa zelenim projektima sada imaju opciju više za kredit – Valuta.rs

Malim i srednjim preduzećima u Srbiji, posebno ako ulažu u zelene projekte, omogućen je pristup većim kreditnim finansijskim sredstvima

To je omogućeno linijom od 50 miliona evra koju je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) odobrila AIK banci, vodećoj banci u domaćem vlasništvu, saopšteno je danas.Cilj saradnje je da se poveća dostupnost kredita malim i srednjim preduzećima i razviju nove opcije za finansiranje projekata u oblasti klimatskih promena u Srbiji.

Zahvaljujući investiciji IFC-a, AIK banka će moći da proširi svoju kreditnu ponudu za mala i srednja preduzeća, a plan je da najmanje 20 odsto ovih sredstava bude izdvojeno za kredite u oblasti klimatskih promena.

“Izuzetno nam je drago što će nam sporazum o partnerstvu sa IFC-om omogućiti da otvorimo novo poglavlje u daljem razvoju i unapredimo planove u pogledu zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja (ESG). AIK banka razvija i jača svoje poslovanje na odgovoran i održiv način i ima 45 godina dugu tradiciju pružanja podrške razvoju lokalne privrede”, rekla je predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić.

Dodala je da će ta saradnja pomoći da se ojača i pruži dodatna podrška malim i srednjim preduzećima u njihovoj tranziciji ka održivoj budućnosti.

Sektor malih i srednjih preduzeća predstavlja vitalni deo srpske privrede, čineći 99 odsto ukupnog broja firmi.

Međutim, prema MSME Finance Gap Report izveštaju, ukupna nedostajuća sredstva u finansiranju tog sektora u Srbiji procenjuju se na 7,59 milijardi dolara, što je ekvivalent za 14 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

  Zaduživanje Srbije za milijardu dolara!

Približno tri četvrtine malih i srednjih preduzeća spremno je da ulaže u zelene projekte u cilju unapređenja poslovanja i ublažavanja efekata uticaja klimatskih promena, dok su najveći izazovi sa kojima se suočavaju nedostatak kapitala, ali i nedovoljna informisanost o zelenim tehnologijama i opcijama finansiranja, dostupnim na tržištu.

Nova linija IFC-a pomoći će AIK banci da zadovolji rastuću potražnju za zelenim finansiranjem.

“Sa zadovoljstvom smo pristupili dugoročnom partnerstvu sa srpskom AIK bankom, sa namerom da podržimo širenje kreditne ponude i jačanje konkurentnosti banke koja posluje na regionalnom tržištu u skladu sa zahtevima dobre prakse”, rekao je regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Ari Naim.

Naglasio je da će ta linija pomoći AIK banci da diversifikuje njen kreditni portfolio i odgovori na rastuću potrebu za finansiranjem malih i srednjih preduzeća, a naročito njihovih projekata u oblasti zelene tranzicije.

Pored obezbeđivanja sredstava, IFC pomaže AIK banci da uspostavi okvir za zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i savesno korporativno upravljanje (ESG), kao i da bolje proceni uticaje klimatskih rizika u svom portfoliju.

IFC je međunarodna finansijska korporacija, članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija, usmerena na privatni sektor na tržištima u usponu. Do sada je ostvarila saradnju sa više od 100 zemalja, a u fiskalnoj 2022. godini, investirala je rekordnih 32,8 milijardi dolara u privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju.

  Ko više trpi u ekonomskom ratu Evrope i Rusije?

Izvor: Beta


bankar.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi novac preko interneta – 18 saveta – Najplaćeniji online poslovi

Kako zaraditi novac preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek...

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Valute koje se menjaju u Srbiji

Valute Narodna banka Srbije propisuje koje valute je moguće legalno menjati u Srbiji, a one su: EUR - Evro USD - Američki dolar CHF - Švajcarski franak GBP -...