Mađarska vlast krivi lance stanih supermarketa za sve lošiji standard građana

Mađarski premijer i španska vlada optužili su velike trgovinske lance da nepotrebno naduvavaju cene, posebno hrane, kako bi stekli ekstra profit. Viktor Orban je zato zahtevao od supermarketa, uključujući i strane kao što su Lidl, Špar, Aldi i Ošan, da zamrznu cene brašna, šećera, piletine i još nekih osnovnih potrepština.

Kako prenosi Capital.ba, dok mađarska vlada izdvaja pozamašne sume iz budžeta kako bi sprečila dalji rast cena odnosno pad životnog standarda u svojoj zemlji, veliki trgovci posluju odlično. Pojedini lanci supermarketa u poslednje vreme su ostvarili velike zarade, poput Lidla čiji je dodatni profit iznosio 17 odsto.

To je glavni razlog što ova država ograničava cene određenih namirnica u marketima, mada se, kako tvrde analitičari, iza njega krije još jedan – pokušaj Mađarske da smanji zavisnost od inostranih trgovinskih lanaca posebno kada se radi o prodaji građevinskog materijala i hrane.

Rukovodstvo stranih trgovina se već žali da im je zamrzavanje cena znatno otežalo poslovanje, i da bi moglo rezultirati čak i istiskivanjem dela kompanija sa mađarskog tržišta.

Najteže je siromašnima

Da podsetimo, inflacija se u oktobru u Mađarskoj popela na 21,1 odsto a očekuje se da će do kraja godine dostići 25 procenata. Evropska centralna banka je saopštila da inflacija i posebno skok cena hrane i energije više pogađaju siromašnije slojeve od imućnih. Osim toga, bogatije zemlje se generalno bolje nose sa inflatornim pristicima od ekonomija u razvoju.

  Prošle godine 68 akcionarskih društava nestalo sa Beogradske berze

Primera radi, Francuska je najmanje pogođena inflacijom, koja tamo iznosi oko šest odsto godišnje. To je posledica mera i subvencija vlade za smanjenje cena struje i gasa, zatim davanja čekova za hranu siromašnim porodicama, kao i povećanja minimalne plate za osam odsto.

U najtežoj situaciji su pak Grci i Mađari, iako su vlade obe zemlje upravo preduzele mere da se predupredi dodatni pad životnog standarda stanovništva.

S druge strane, potrošači u Španiji su očajni jer je cena šećera porasla za 43 odsto, brašna za 38 odsto, povrća za 26 odsto itd, a jedino su minimalne plate povećane. I oni, bar delimično, krive supermarkete za situaciju u kojoj su se našli.

Izvor: Capital.ba

Foto: Victorian Iizquierdo, Unsplash

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Najplaćeniji poslovi u Americi

Najplaćeniji poslovi u Americi će vas možda iznenaditi jer najnaprednija ekonomija svijeta i dalje najbolje plaća tradicionalne poslove. Ovo je lista sa 9 najplaćenijih...

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...