Kombinacija slabog privrednog rasta i snažnog rasta cena ukazuje na mračnu zimu

U trećem ovogodišnjem tromesečju ekonomija u evrozoni je u stagnaciji, a inflacija je premašila sva očekivanja i nastavlja da obara rekorde, pošto je prvi put veća od 10 procenata, pokazuju preliminarni podaci koje je danas objavio Eurostat.

U trećem ovogodišnjem tromesečju ekonomija u evrozoni je u stagnaciji, a inflacija je premašila sva očekivanja i nastavlja da obara rekorde, pošto je prvi put veća od 10 procenata, pokazuju preliminarni podaci koje je danas objavio Eurostat.

To znači da toksična kombinacija slabog privrednog rasta i snažnog rasta cena ukazuje na mračne zimske mesece koji su pred nama, piše Politiko.

Inflacija je u oktobru iznosila 10,7 procenta, 0,8 odsto više nego u septembru, i značajno je nadmašila predviđanja koja su ekonomisti dali u tradicionalnoj analizi agencije Rojters.

Pritisci na cene i dalje su u najvećoj meri uslovljeni daljim rastom cena energije, koje su uvećane za 41,9 odsto na godišnjem nivou, u poređenju sa 40,7 odsto u septembru.

Inflacija  još nije dostigla vrhunac

Bazna inflacija, u koju ne ulaze nestabilne komponente energije i neprerađene hrane, porasla je na pet odsto sa 4,8 odsto u prethodnom mesecu, što ukazuje na to da osnovni pritisci na cene nastavljaju da rastu.

Inflacija verovatno još nije dostigla vrhunac, rekao je ekonomista Komercbanke Kristof Vajl, napominjući da je ona značajno veća od očekivane jer su cene snažno rasle u celosti. On smatra da bi inflacija do kraja godine mogla nadmašiti 11 procenata.

Inflacija je najveća na Baltiku i dostigla je 22,4 odsto u Estoniji, 22 odsto u Litvaniji i 21,8 odsto u Letoniji, a najniže stope u oktobru u evrozoni bile su na Malti, 7,5 odsto, i Finskoj 8,3 odsto.

Istorijski skok cena ostavio je duboke tragove na ekonomsku aktivnost evrozone u trećem kvartalu, iako je privreda bila otpornija nego što se strahovalo uoči objavljivanja nacionalnih podataka krajem prošle nedelje.

Ekonomija evrozone je u oktobru porasla za samo 0,2 odsto, nakon robusnog rasta od 0,8 procenata u drugom kivartalu.

Najlošije rezultate imali su Letonija, čija je ekonomija u trećem kvartalu pala za 1,7 odsto, i Austrija i Belgija sa padom od 0,1 odsto, a najveći rast od 0,5 odsto imala je italijanska ekonomija.

Izvor: Fonet

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

drugi upravo čitaju

Kako zaraditi preko interneta

Kako zaraditi preko interneta postaje sve učestalije pitanje iz dana u dan. Nije ni čudo, s obzirom da smo duboko zagazili u 21. vek i...

52 NAJBOLJE BIZNIS IDEJE

Potrebna su vam uspešne je biznis ideje? Sve što vam treba jeste prava poslovna ideja da biste je učinili velikom. Sa porastom digitalne ekonomije i...

Pretraži po broju ko te zvao na telefon

Kako pronaći nepoznat broj putem telefonskih imenika Pretraži po broju ko te zvao na telefon jer svima nam je poznato neugodno iskustvo kada nas zove...

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji

Gde zameniti kovanice evra u Srbiji. Postoji nekoliko načina da zamenite kovani novac evra a ovo su tri najvolje menjačnice po našem mišljenju. Na...