Kako je Ajnštajn ulagao svoj novac?

Tri godine pred smrt veliki naučnik i zvezda svog doba, Albert Ajnštajn, napisao je Karlu Zeligu:„Nisam nimalo nadareniji od bilo koga drugog. Samo sam više radoznao od prosečnog čoveka i neću odustajati od nekog problema sve dok za njega ne pronađem pravo rešenje.“

Svoju radoznalost Ajnštajn je pokazivao i u svakodnevnom, običnom životu. Volter Ajzakson je u obimnoj biografiji velikog fizičara naveo nebrojeno primera koji potvrđuju da je Ajnštajn od malih nogu bio sklon pitanjima i ispitivanjima. Još kao mali bolestan dečak, zadivljeno je gledao u kompas i pitao se zašto igla pokazuje ka severu, šta to znači da se dva događaja dešavaju istovremeno ili kako bi čovek mogao da primeti da se kreće po zakrivljenom prostoru? Bila su to pitanja, kako je sam Ajnštajn pisao, kojima se ’obični odrasli nikada ne bave’.

Radoznalost je, razumljivo, Ajnštajna odvukla do teme novca, bogaćenja, pa i berze.

Ajnštajn na berzi

Sadržaj

Postoji podatak da je Ajnštajn u berzu uložio dobar deo novca dobijenog kao prateći deo Nobelove nagrade. Dvadesetih godina američka berza je doživela procvat do potpunog kraha 1929. Osam godina pre ovog događaja Ajnštajn je dobio Nobela i uložio u deonice. Izgubio je novac iako su tih godina vrednosti rasle četvorostruko i mnogi su pozajmljivali novac da bi učestvovali u berzanskim transakcijama.

  Kako sladoledžije posluju zimi: Leto pokriva i hladne mesece

S druge strane, Ajnštajn je zapisao da odbija da zarađuje od svoje nauke i da njegov ’lovorov venac nije na prodaju kao pakovanje pamuka’. Ipak, činjenica je da je živeo veoma udoban život uz sve luksuze koji su ga privlačili počev od skupog primerka violine na kojoj je svirao do kuvara koji mu je spremao vegetarijanska jela (pošto je izjavio da on ’ipak nije tigar’). Nakon smrti 1955, posle velikog fizičara ostalo je po današnjoj vrednosti oko 12 miliona dolara što govori da je poznati naučnik umeo sa novcem.

Ajnštajn i kamata

Još je jedna oblast koja je privukla Ajnštajna i njegovu znatiželju. Poznata je njegova definicija kamate kao ’osmog svetskog čuda’ i dodao:

„Ko to razume, zarađuje. Ko ne razume, plaća.“

Možete pretpostaviti koji bi od dva ponuđena izbora bio Ajnštajnov:

– Da uzme ponuđenih milion dolara sada ili
– Jedan dolar koji ima mogućnost da se duplira svakih 30 dana.

Bilo mu je jasno da je ulaganje sa kamatom jedini način zarade i jedini pravi odnos prema novcu ko želi da ga uveća. I sam je očigledno bio onaj ko razume, pa je zarađivao, jedino što je ulagao u nesrećno berzansko vreme.

Ko planira da pravi bogatstvo, mora da poznaje i psihologiju novca
Bogatstvo je igra jednakih šansi. Da li ste spremni da igrate?

  Jak dolar malo znači Srbiji

O novcu

Na stranu Ajnštajnov udoban život i dobra zarada. Zvezda svog doba, veliki naučnik, nije imao visoko mišljenje o novcu i zapisao je da novac ima destruktivnu prirodu. Zagovarao je stav da svako treba da teži da postane čovek vrednosti, a ne čovek uspeha.

Zapisao je i da je jedini oblik života koji je vredan i ima smisla onaj koji se živi za druge.

„Ubeđen sam da na svetu nema tog bogatstva koje će pomoći da ljudska vrsta napreduje, pa čak iako je u rukama onih koji su najverniji napretku… Novac može da privuče samo sebičluk i neprestano goni svoje vlasnike da ga zloupotrebljavaju. Možete li da zamislite Isusa, Mojsija ili Gandija sa Karnegi torbama punim novca?“, napisao je genije 20-og veka Albert Ajnštajn.

Izvor: Bonitet.com

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Šta je bolje po građane Srbije, više ili manje gasovoda

Poštujući odluku Evropske unije i SAD, uslovljavanje čiju naftu će transportovati do Pančevačke rafinerije. Međutim, lako je moguće da u skorije vreme od svega...

Koliko ko zarađuje u trci Tour de France? Reklama na dva točka

Mada je biciklistička trka Tour de France jedan od najgledanijih sportskih događaja na svetu, zarada koju ostvaruje organizator trke je u dubokoj senci. Ipak,...

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...