Kako izračunati kolika će vam biti penzija

Većina zaposlenih retko kada pomisli na odlazak u penziju.

Kada se godine života i staža primaknu zakonskoj granici odlaska u penziju, pitanje visine tog za mnoge jedinog prihoda postaje najvažnije.

Kako možete tačno da izračunate primanja posle šezdeset i pete godine.
Za žene se starosna granica odlaska u penziju menja od 1. janura 2023. godine na 63 godina i 6 meseci. Postepeno Izjednačavanje staža sa muškarcima doneće veće penzije ženama.

Prosečna penzija u Srbiji 31.000 dinara

Prosečna penzija u Srbiji, prema najsvežijim podacima PIO fonda za jun 2022. godine, iznosi skoro 31.000 dinara dok je minimalna penzija 17.000 dinara. Prema računici, svi koji su 40 godina radili za minimalac danas mogu računati na penziju od oko 18.000 dinara. Za nekoga ko je 40 godina zarađivao 50.000 dinara, danas bi penzija bila 27.000 dinara.

Takođe, za platu od 70.000 dinara dobila bi se penzija od oko 38.000 dinara, a za zaradu od 90.000 dinara tokom 40 godina staža, može se očekivati penzija od oko 50.000 dinara.

Formula za izračunavanje visine penzije je komplikovana I možda će vam biti potrebna stručna pomoć da izračunate njen iznos. Penzija je veća što je veća zarada u odnosu na prosečnu platu u zemlji I što je više godina staža osiguranja.

  Država za proizvođače suncokreta odredila subvenciju od 7,8 dinara po kilogramu

Visina penzije, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji od januara 2020. godine iznosi 862 dinara.

Za buduće i aktuelne penzionere najvažnija je redovnost primanja i redovnost povećanja penzija. Od 1. novembra sledi prvo od dva povećanja primanja najstarijih građana, koja će zajedno iznositi između 19,3 i 20,2 odsto. Ako uzmemo navedeni primer prosečne penzije iz juna ove godine (30.974 dinara) one će od 1. januara 2023. godine biti veće od 5.975 dinara do 6.195 dinara.

Izvor: B92.net

Foto: Pixabay

bif.rs

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!

Supported by TNT Grupacija
Vuk
Vuk
Vuk je autor na nekoliko portala koji se bave temamam vezanim biznis, online zaradu, tehnologiju i sport.
Supported by TNT Grupacijaspot_img

drugi upravo čitaju

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Naučnici sa švedskog univerziteta uspeli su da dokažu veću količinu anksioznosti i depresije kod žena, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ometa njihove...

Kompanija EY jedanaesti put bira EY Preduzetnika godine u Srbiji

Revizorsko – konsultantska kompanija EY ponovo je pokrenula konkurs za najboljeg preduzetnika u Srbiji, na koji se mogu prijaviti svi koji uspešno i održivo...

Najskuplji kvadrat u Beogradu 10.400 evra

Najskuplji kvadratni metar stana u trećem kvartalu bio je na lokaciji Beograd na vodi, gde je stan u novogradnji od 97 kvadratnih metara prodat...